miercuri, 25 martie 2009

Luna lui Pinocchio

Inca un pic si se termina frenezia electorala. Sincer, voi ati inteles ceva din tot ce s-a zis in jurul vostru in ultima luna?

Cei care au urmarit scena politica constant sunt absolut sigur ca erau decisi deja cu cine vor merge. Ceilalti, aveau minime simpatii, in functie de coloristica, ranjete, vorbe de duh si ocara... Si atunci la ce bun toata aceasta mascarada electorala?
S-au dat de toate: fluturasi, stegulete, calendare, pixuri, sepci, cani, portocale, pungi de alimente... lista ramane deschisa. Astea sunt doar cele vazute de mine si pe cateva le inteleg. Dar atunci cand dai o punga si inauntru gasesti portocale cu un abtibild "Votati Stirbet" ce sa intelegi? Care e noima acelui cadou? O promisiune? "Voi face 100.000 km patrati de livezi de portocali in judet!". Pai si atunci? E doar o forma josnica de spaga electorala cum au fost multe altele in acest rastimp.

Sa-mi explice cineva si mie: cum poate o campanie pentru un deputat sa coste, sa zicem vreo minim 30.000 Euro? Da, cam la atata se ajunge, tinand cont de afisajul outdoor, fluturasi, distributie, telefoane si staff de campanie, cumparari de voturi s.a.m.d. Bun: acum sa calculam ca un deputat castiga 2000-3000 de euro pe luna (cu toate comisiile si tot ce mai vine). Practic, un an intreg saracul nu mai mananca nimic, nu mai cumpara cadouri, doar pune la loc banii cheltuiti in campanie. Serios? Cea mai proasta afacere, gandindu-ne ca multi dintre ei castiga mult mai mult la actualul loc de munca. E clar ca lumina zilei ca miza e cu totul alta. De dupa fetele si declaratiile lor mincinoase, de fapt, ravnesc la adevaratul os: puterea.

Ma uitam la promisiuni. "Fac biserici, fac curatenie in Sibiu"..Atunci de ce nu a candidat la Primarie, caci asta e treaba Primarului?! Aceiasi extraordinara persoana mai avea la activ inca 4 ani de reprezentare a Sibiului in Parlament. Cum poate sa vina si sa promita ceva acum? Nu era mai simplu sa vina si sa spuna ce a realizat pentru oras? Sfanta ignoranta a celor multi, ce binevenita esti pentru asemenea lichele!

Toti au promis; nu cred ca a mai ramas ceva nepromis. Nimeni insa n-a spus: "nu promit nimic, doar incerc. Sunt in primul rand onest!". Politica sinceritatii nu s-a inventat inca. Dar se pare ca, asemeni unor fete mari si noi, alegatorii, dorim asta. Suntem ca niste fete mari si proaste: ne place sa fim mintiti frumos!

Pentru minciuna nu sunt de blamat atat de mult autorii ci cei care o inghit, credulii. Am fost pacaliti de atatea ori incat ar trebui vreodata sa gandim si noi ceva. Altfel suntem doar niste oi in strunga.

CEL MAI IMPORTANT: de ce trebuie sa existe campanie electorala? De ce trebuie sa dureze exact o luna, exact in ajun? La cate nebunii am vazut in aceasta luna, la cate incalcari de deontologie politica, de onoare, de lege, cred ca n-ar fi fost un pacat prea mare daca am fi avut panouri cu candidati de la inceputul anului, daca chiar si actualii parlamentari de Sibiu ar fi facut campanie, cu 2 ani inainte de alegeri. Sa-i fi vazut atunci ce-ar fi avut de zis: ori "fac asta acum" ori "in mandatul viitor voi face...." Cred ca, de fapt, campania electorala e doar o intelegere tacita a clasei electorale, un gentlemen agreement ca sa nu se forteze prea tare: "o proba de 100 de clipe promisiuni-viteza plat" si ...gata.