miercuri, 25 martie 2009

500 g de Mos Craciun

Asa cum Craciunul imi pare cea mai importanta zi a anului, tot asa zilele dinaintea lui imi sunt insuportabile. E acea frenezie innebunitoare a tuturor de a se incadra in atmosfera, de a se pregati cat mai complet pentru momentul care din pacate dureaza atat de putin.

Niciodata parca n-am crezut ca o parcare cat vezi cu ochii se poate umple pana la refuz intr-o duminica, la o ora la care oamenii de obicei iau masa in familie. Niciodata n-as fi crezut ca la ora 1 noaptea, in programul special de sarbatori al unui hypermarket voi sta la coada 40 de min, la casa. Probabil ca tine de magia Craciunului faptul ca toate aceste lucruri incredibile s-au indeplinit. Sarbatori in care cerul se cazneste sa ne dea o zapada. Probabil ca n-o meritam, nici nu stiu daca cineva si-o doreste de fapt.. Parca toti oamenii sunt decuplati de la starea lor naturala.
In aceasta perioada totul este fie pur mercantil, fie robotic. Ma uitam la cumparaturi cum ca animale de prada cumparatorii scrutau in departare raioanele cautate. Chiar daca erai langa ei nu te mai observau. Erau doar ei si gandurile lor. In forfota generala trebuia sa ai grija sa nu dea cineva peste tine. In stanga trecea un trenulet de carucioare de cumparaturi, pline, precum corabiile britanice intorcandu-se din India. In dreapta, la rafturi, ca o haita de hiene, cativa clienti scormoneau printre articole, in cautarea culorii, formei si pretului dorit. Ca intr-o strunga, toata gloata se strangea la casierie unde se lasau cuminti mulsi de bani.
Cred ca Mos Craciun daca ar exista si-ar pune mainile in cap privind tambalaul acesta fara cap si coada.
Cand doi cunoscuti se mai intalneau cumva accidental, schimbau 2-3 vorbe grabiti, ceva ponturi de cumparaturi si, apoi se salutau grabiti, aruncandu-si, parca peste umar, urarea "Sarbatori Fericite!". O urare care a ajuns sa fie degradata la statutul de salut.

Sarbatorile Fericite chiar pot fi cumparate? Vazand toata agitatia asta cred ca asta se urmareste. Lumea isi fac surplusuri de provizii (in caz ca...), cadourile sunt date acum tocmai fiindca lipseste acest obicei in restul anului, casa trebuie curatata, intoarsa pe dos si scuturata bine de tot, de parca in rest ar fi o cocina. Cand iesi la liman, in ajunul Craciunului parca esti un naufragiat ajuns in cele din urma la mal. Te tarai pe tarm aproape lesinat si cand deschizi ochii Craciunul a trecut.

Reteta Craciunului contine tot mai rar zambete, vorbe frumoase, colinde. Colindele acum sunt doar jingle bell-uri englezesti auzite in toate formele posibile, dar cel mai des de la instalatiile de brad si celulare. Zambetele sunt mai mult de protocol iar vorbele frumoase, cu care esti invadat in sms-uri inainte de Craciun sunt doar un "best of" al colectiilor de pe net. De ce luam asa de usor aceste neo-obiceiuri?

Cautati-i doar pe cei dragi, pe cei foarte apropiati voua. Compactati-va toata afectiunea si vorbele frumoase doar pentru ei. Ceilalti nu au de ce sa se simta neglijati, fiindca ar trebui si ei, la randul lor sa faca acelasi lucru. Nu inseamna ca daca nu-i spun cuiva "Sarbatori Fericite!" nu i le doresc. Doar ca nu are rost sa facem atatea lucruri doar de fatada. Incercati sa cantati si ceva colinde (cati mai fac asta, doar de dragul momentului, fara un alt motiv special?). Bradul lasati-l sa traiasca, impodibiti doar casa cu ceva ornamente si asteptati momentul magnific cand afara va incepe sa ninga curat. Lasati sa traiasca tihna sarbatorilor, nu doar gafaiala de dupa pregatiri. Craciunul nu trebuie pregatit ca o intalnire la nivel inalt. Craciunul e in primul rand de trait, vine oricum, deci e de primit din neant, ca de la un Mos Craciun invizibil, nu de cumparat!

Bucurati-va!