joi, 23 decembrie 2010
De Craciun
Craciun Fericit, va doresc, prieteni, cu liniste in suflet si bucurie pe chip!
Iar cum niciun Craciun nu soseste decat daca este intampinat cu colinde am ales sa cant si eu 2 melodii speciale: o colinda si un cantec de iarna, scris de mine, acum cativa ani.
Vino, Doamne!
Adrian Sobaru a fost ocrotit. S-a intamplat o mica minune de Craciun, fiindca gestul disperarii ii putea fi fatal. Acum sa ne rugam pentru Sobaru, sa-si revina cat mai repede si sa isi poata ajuta familia, macar cu valoarea fiintei, singura pe care nicio politica de pe lumea asta nu are puterea de a o reduce.
Iar apoi, poate, vom invata ceva din semnificatia protestului sau. Sa ne gandim, asa cum multi n-am facut-o anii trecuti, de cate astfel de sacrificii individuale e nevoie, cati martiri stiuti sau nestiuti cerem ca sa avem puterea sa ne unim, dincolo de sindicate, dincolo de interesele egoiste ci doar sub spectrul disperarii si a lipsei de speranta crescande de la o zi la alta.
Singuri putem doar soca. Uniti putem schimba!
duminică, 19 decembrie 2010
marți, 7 decembrie 2010
Centurionii
Mai jos, daca doriti sa vedeti, traseul nostru distractiv.

duminică, 5 decembrie 2010
Pentru varcolaci si nu numai....
Acum aproape o saptamana ma suna pe la ora 22 Adi cu un ton de "112": "Alex, tu ai vazut cerul? ... Waw, sa vezi luna! N-am mai vazut asa ceva. Un cerc perfect, ca o explozie in jurul ei!" Zic gata, Doom's Day, asta a fost, stai sa salvez proiectul de pe calculator si sa ma rog sa fie vreun Bruce Willis care sa ne mai salveze. A si ajuns gaura neagra la noi?
Dar continua tot Adi: "Vezi, du-te repede, se mai vede inca un pic". Arunc celularul pe pat, imi apuc repede carjele, fac o cursa de ski-carja-fond prin casa pana pe balcon si ma uit. Intr-adevar, un cerc mare de nori, fix cu luna in centrul lor. Nici urma de chipul lui Isus pe cer, nici urma de ceva flacari. Ma mai uit un pic la luna, tot asteptand sa faca ceva, sa se dea peste cap sau ceva spectaculos. Degeaba... Ma intorc la telefon asteptand explicatii de la Adi. "Pai da, zice, acum nu se mai vede asa, dar sa fi vazut mai devreme! A fost un cerc de nori exact in jurul ei si apoi s-a tot marit. Acum poate nu se mai vede dar, atunci sa stii se uitau toti de afara pe cer. Am mers repede in casa, am luat aparatul si am facut si poze". I-auzi, dovezi! Deja eram interesat. Mai ales ca aparatul lui Adi e din "specia NASA", poate-poate vad si eu fenomenul.
Asadar am asteptat cuminte livrarea pozelor pe care le pun acum si aici, pe blog. Interesante, ce ziceti? Cercul de nori este intr-adevar remarcabil prin perfectiunea sa. Sa fie un semn? Sau vreun fenomen cu explicatie fizica? Eu ma gandeam ca poate luminozitatea lunii pline intr-o seara fara vant sa fi avut cumva efectul acesta, de disipare egala a norilor, dar sunt doar speculatii. Pana atunci privim si intelegem fiecare ce vrea, fiindca in asta sta frumusetea lumii.


vineri, 26 noiembrie 2010
Oamenii nu se schimba

Este o chestiune de genetica. Nu poti fii ceea ce nu esti, inainte de toate. Iar pe langa asta, nu poti sa modifici alcatuirea pe care o ai deja. Da, se stie, trasaturile omului sunt definite de ADN-ul sau. De ce nu s-ar gasi si sufletul acolo?
De aceea cred ca nu prima impresie conteaza, probabil ca nici prima parere, dar cea de-a doua, cu siguranta, e cea definitorie, e corecta. O data ce ai "legitimat" o persoana, cu acel cod de bare va ramane. Nu se va schimba niciodata. Iti poate furniza surprize, trasariri de neasteptat, dar iesind de sub impresia momentului vei intelege ca nimic nu e altfel.
Oamenii raman aceiasi. Nici imbogatirea, nici schimbarea modului sau a locului de viata, a anturajului nu ii modifica... Doar ii adapteaza la noile conditii sau, mai bine zis, ii dezvaluie. Nici macar varsta nu are efectul acesta: maturizarea este de fapt o minciuna a stilul de viata. In interior mai rasare un mugur, mai cade o frunza... Trunchiul ramane acelasi.
Persoanele ar fi fost intotdeauna aroganti, duri, egocentrici sau dimpotriva calzi, calmi, visatori daca li s-ar fi oferit ocazia. Nimeni nu se transforma radical, numai se muleaza pe felia sa de lume. Cand le este bine uita, cand le este greu par mai apropiati de cei din jur, egoismul este doar un vector al gravitatiei fiecaruia. Al doilea este exact acest fond inamovibil, de dincolo de invelis. De aceea, cand cineva iti spune ca s-a schimbat mult, atunci poti fi absolut sigur ca e de fapt exact la fel. Iar daca intr-adevar pare metamorfozat inseamna ca este vina ta: nu l-ai cunoscut niciodata suficient de bine.
Nu trebuie uitat ca de fapt oamenii nu vor decat declarativ sa se schimbe. In sinea lor sunt multumiti de ceea ce sunt. Daca nu, ar fi fost altfel inca de la inceput. Exista o rezistenta teribila la transformari, caci cine isi poate nega propriile concepte?
Cei din jur trebuie primiti asa cum sunt. Dar pentru asta trebuie cunoscuti exact. Cu cei mai multi
poti trai cu ei natural, fara sa conteze prea mult, de fapt, fara sa-ti pese ca nu sunt cum iti doresti. Pana la urma de asta va depinde distantarea sau apropierea de ei. Insa la cei ce ajung intim langa tine e mult mai complicat. Daca descoperi de la inceput sau pe parcurs ca ai vrea sa fie altfel e in zadar sa astepti miscari si cu atat mai mult e inutil sa incerci sa-i schimbi. Nu-ti face asteptari de la ei, nu-ti pune sperante ca se vor preschimba transforma vreodata in ceea ce doresti tu fiindca nu vei fi decat dezamagit. Vei pierde efort, energie, timp, sperante, tot asteptand.
Accepta-i asa cum sunt si, la fel de important, spera ca si ei vor face la fel.
sâmbătă, 23 octombrie 2010
Clipe
Mircea Rusu - Romanta de toamna
Deschid ochii. O durere surda vine in mine ca tonul unui telefon. Privesc in sus, un tavan inalt, exagerat si fara rost de departe de mine, parca prea deasupra, chiar deasupra cerului. Nu stiu cat am fost inconstient. Imi aduc aminte doar cum dupa lupta si suspansul unui thriller la care am participat cu toate simturile mele inca active, am fost luat de doua ori cu hei-rup-ul pana am poposit in pat. N-am mai trecut prin asa ceva, sunt imobil si frant in doua, parca sunt femeia taiata pe mijloc de la circ. O parte constienta strapunsa de multe ace agitate si una inerta, straina dar legata totusi de mine. Ar trebui sa fiu speriat dar nu sunt. Inchid ochii si vad tot ceea ce trebuie a fi vazut. Alerg sar peste etape socotite in luni dar goale de continut si probleme. Hasurez rapid portiunea socotita, pun in paranteza toata zona de calendar sacrificata si apoi imi fac o poza imaginara a noului-vechi eu, a motivului pentru care ma aflu lipit pe orizontala. Nu ma sperie nimic din ce va urma. Zambesc luminat... "Un pic si totul va fi iar bine"...
duminică, 26 septembrie 2010
sâmbătă, 11 septembrie 2010
Vanare de Vantu

miercuri, 1 septembrie 2010
Statul statut
luni, 16 august 2010
Cimitirele din asfalt
luni, 9 august 2010
Pamantul se invarte....degeaba
E vorba despre un studiu al Facultatii de Sociologie de la Universitatea Bucuresti, "Publicul romanesc si stiinta". Un set de intrebari stiintifice spus "elementare" adresate pe un esantion reprezentativ. Iar aici a aparut chestiunea cu adevarat incitanta: NUMAI 1% DINTRE RESPONDENTI AU DAT RASPUNSURI CORECTE LA TOATE INTREBARILE. E clar, suntem otvisti din punctul de vedere al culturii generale (si chestiunea asta stiintifica tot aici se include). Imediat am vrut sa vad pe unde ma aflu asa ca am gasit tot setul de intrebari. Iata-le:
1) Antibioticele distrug atât viruşii, cât şi bacteriile (adevărat sau fals)?
2) Genele tatălui sunt cele care determină dacă copilul va fi o fată sau un băiat (adevărat sau fals)?
3) Laserele funcţionează prin concentrarea undelor sonore (adevărat sau fals)?
4) Toată radioactivitatea provine din activităţi umane (adevărat sau fals)?
5) Laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa (adevărat sau fals)?
6) Primele fiinţe umane au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii (adevărat sau fals)?
7) Electronii sunt mai mici decât atomii (adevărat sau fals)?
8) Fiinţele umane, aşa cum le ştim noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale ( adevărat sau fals)?
9) Pământului îi trebuie o lună să înconjoare Soarele (adevărat sau fals)?
10) Soarele se învârte în jurul Pământului (adevărat sau fals)?
11) Centrul Pământului este foarte fierbinte (adevărat sau fals)?
12) Continentele pe care trăim se mişcă de milioane de ani şi vor continua să se mişte şi în viitor (adevărat sau fals)?
13) Oxigenul pe care îl respirăm provine de la plante (adevărat sau fals)?
Recunosc ca la cateva intrebari am avut ceva probleme, la una aveam grad de siguranta doar de 60-70% iar la vreo 2 doar de 80-90% . Asta este, mai vad si eu un documentar, doua, trei...zece, mai aud o stire, am mai invatat cate ceva (altele le-am uitat), de citit nu prea am timp/rabdare (rusine sa-mi fie!) cum-necum tot m-am incadrat in procentul de 1%. Initial am zis ca e bine, e totusi vorba de 1 din 100, apoi m-am mai uitat o data peste intrebari si m-am simtit cam vinovat. Era simplu, elementar iar eu am fost cam sovaielnic, cu informatii nu doar invatate ci deduse logic. Le-ati citit si voi. Probabil vreti sa va testati si voi, nu? Iata asadar raspunsurile (daca aveti nevoie de ele) precum si procentajele rezultate. Click aici: Rezultate si procentaje la test.
sâmbătă, 7 august 2010
Raliul Sibiului 2010
vineri, 30 iulie 2010
Brandu' de tara

Ne-am facut cica brand nou. Ditamai brandu'! Mai tare, mai mare, mai sexy... Frunza verde de cicoare/ O sa dea turismu-n floare. Cel vechi nu mai functiona. De fapt, n-a functionat, cred, niciodata. Asa ca trebuia, vezi bine, schimbat... In ce? Intr-unul identic. Aceeasi Elena, cu alta poseta.
Ca de obicei, cand un roman face ceva, se imbulzesc ceilalti sa critice. Putini cu argumente clare si foarte multi din pura dusmanie, politica, conceptuala sau macar pentru a se afla in treaba. In situatia asta deja nu mai are nimeni dreptate, nici o tabara dar nici cealalta. Iar fiindca acesta este un proiect al Ministerului Turismului condus de stim noi cine stim noi cum, cei care n-au mai prididit cu criticile au fost cei din Opozitie. Ce mi se pare scandalos este ca asa cum toti “ne pricepem” la toate, dintr-o data si cei din politica parca au devenit cu totii specialisti in publicitate! Cei mai multi s-au legat de logo si slogan, curajul fiindu-le dat si de scandalul acesta al posibilului plagiat. Ba ca e prea scump, ba ca e de fapt un furt, ca Ministerul a fost tras in teapa, ba ca un logo de asta puteau sa-l faca si studentii de la Universitate. Nimeni n-a pus punctele pe "i"-ii de la "Minister".
Din start spun un lucru evident: un logo, ca si un slogan bine ales, valoreaza enorm, constituie o mare parte din reusita unei campanii. De la desenele de la Lascaux omenirea cica tot face logo-uri. Asa ca de ce nu s-ar pricepe un student la fel de bine ca firma asta anjagata sa nasca campania? Ideea - pare cel mai simplu lucru pentru toti, fiecare om isi inchipuie ca o are! Recunoasteti diletantismul in abordarea asta? Vin de la oameni care cred ca toate simbolurile sunt egale, dar care ar deosebi logo-ul Nike sau emblema Mercedes dintr-un milion. De ce? Pentru ca pur si simplu sunt geniale, prin simplitate si promovare! Drept este ca cel de la Nike se spune ca ar fi fost creat tocmai de un student, in schimbul a doar cativa dolari, insa pana sa avem noi managementul celor de la Nike pentru a incalta o planeta cu ideile noastre mai dureaza ... un "pic-pic-pic".
E normal asadar ca atunci cand vrei sa faci o astfel de campanie de mare amploare, sa apelezi la o companie specializata. Tu ii spui ce vrei iar ei dau forma dorintei. Si fiecare pas din acesta costa, in felul sau, deloc ieftin. Bani pe idei? Cum se poate evalua? Simplu: la sfarsit. Campania se evalueaza doar dupa un termen bine stabilit si atunci se vad efectele in piata si se gasesc incasatorii de bobarnace sau de laude. Aici e intr-adevar un punct nevralgic fiindca e clar pentru toata lumea ca "Romania, land of choice" a fost un mare fas. Cine a fost tras la raspundere? Nimeni! Si nu cumva aceiasi oameni de atunci au comandat si acum aceasta noua campanie? Recunoasteti, desigur, forma de conducere din Romania. Se iau decizii, fara responsabili si responsabilitati. Asadar nu avem ce face decat sa ne potrivim calendarul pentru un numar de X luni si apoi, atunci, sa analizam. Deocamdata sa vedem ce avem: un logo destul de simplu in aparenta dar incarcat cu tot felul de amanunte vizuale greu de receptionat (soarele si apa din continut). O frunza, care e clar luata de pe baze de vectori, e clar plagiata. Conteaza? Avem drepturi de autor pe ea? Avem! Ne individualizeaza in domeniul acesta? Da! E memorabila? In Romania cel putin, dupa tot scandalul, da! Mai cream un pic de scandal si in afara si, gata, se prinde! E iscusita? Nu! Dar nu o putem judeca decat la pachet cu efectele. Cat despre procedeul prin care s-au platit sute de mii de euro SI pentru acest plagiat, aici Ministerul Turismului, daca nu a pus conditii, n-a verificat pe ce dau banii, n-are decat a fluiera a paguba. Iar firma de publicitate implicata va plati si ea poate, mai puternic, pe termen lung. O teapa de asta scandaloasa arde bine de tot cartea de vizita…
Ce mai avem pe acolo, prin campanie? Un slogan: "Explore the Carpathian Garden". Aici e aici. Deci avem o gradina. Adica o imprejmuire. O gradina imprejmuita de Carpati, adica? Transilvania. Deci promovam doar Transilvania? Restul zonelor ce-au patit? S-a prins si Ministerul ca turistul nipon decat sa vina sa vada toata manastirile ortodoxe din Moldova mai bine da o fuga scurta la Viena? Delta Dunarii cu greu poate fi batuta turistic. Macar un drum de s-ar face pana la Sulina, asa, in scopuri turistice! Altceva de vazut unic? Nu prea. Asadar s-au orientat spre Transilvania, cel putin asta ar da de inteles. Turistul cand vine va vedea in orice moment Carpatii, ca doar e in gradina, trebuie sa-i vezi gardul. Bun, cum promovam Transilvania? Cu o frunza, padure, natura, nu? Asta e esenta?!?! Vine turistul sa exploreze natura salbatica? Pai atunci vine cu cortul in spate, cu mancare poate tot de acasa si, ca tot montaniardul roman, vreo saptamana isi pierde urma pe poteci, poate mai da si pe la una-doua pensiuni si cabane, cu preturi modice, fiindca nici el nu este echipat pentru lux. Costuri minime - satisfactii maxime, turism ieftin. Pentru degustatori. Dar, atentie! Asta e doar un segment de nisa din punct de vedere turistic. Cati dintre turisti cauta de fapt asa ceva?
Pana la urma vorbim despre eficienta. Asta se va cuantifica aici in cantitate, iar calitatea per ansamblu ii va asigura continuitatea. Cum ar putea o astfel de campanie sa fie eficienta, sa atraga un numar mare de turisti, atunci cand de la bun inceput e conceputa pe nise? Simplu: n-ar putea! Eu incep sa inteleg: problema nu vine de la compania ce a nascut (natural sau in vitro) campania ci tocmai de la clientii romani. Nu va imaginati ca strainii ne-au facut conceptul de promovare de la sine putere. Nu! In orice astfel de demers de acest fel exista inainte de toate discutii preliminare, in urma carora clientul este atent radiografiat, se iau in calcul atat atuurile, ceea ce doreste sa puna in valoare, dar si asteptarile sale. Asta constituie brief-ul, ADN-ul rezultatului final. De aceea compania livreaza mai apoi un produs care, culmea!, satisface clientul! Ei cel putin nu lucreaza orbeste. Asadar eu nu cred ca strainii nu si-au facut temele la briefing ci ca, de fapt, partea romaneasca a fost total nepregatita. Au venit in linii mari cu aceleasi idei preconcepute. De unde vad asta? Rezultatul final (apropo, asteptam acum si imnul turistic!), proasta orientare si chiar si numai in ideea de lansare. Aceleasi fete: Hagi, Nastase, Nadia Comaneci. Poate pe Hagi il mai stie lumea la fata, s-a retras doar de 10 ani, fizionomia ii e cam aceeasi. Insa la Nastase si Nadia sunt cam 30 de ani la mijloc! Asadar, cine sa-i recunoasca, daca-i mai identifica cineva? Potentialul turist care avea pe atunci minim 10 ani, asadar minim 40 acum? Cati dintre acestia prefera explorarea naturii, ca niste caprioare sprintene si cati ar merge mai degraba pe un tur turistic al Europei sau, daca chiar au bani adevarati de investit in turism, in vreo croaziera? Aici e punctul cheie: care e publicul tinta al acestei promovari? Atunci cand totul este de fapt atat de confuz eu cred ca partea romaneasca nici nu s-a gandit prea mult la care ar fi targetul. Spus pe sleau, e foarte probabil sa fie vorba de niste diletanti. Si-asa toate ministerele sunt politizate, se stie asta. De ce ne-ar mira sa gasim aceasta situatie si la Turism? Iar atunci cand o persoana e plina de “calitati politice” nu prea mai ramane loc si pentru calitati profesionale, in domeniu. Asa ca daca strainii au plagiat de pe Internet cred ca si reprezentatii romani au “plagiat” aceleasi teme vechi, fara efect si fara pic de inventivitate.
Raman asadar intrebarile:
- Ce se urmareste exact prin aceasta campanie?
- Care e publicul tinta?
- Cat de repede se cer efectele?
- Cat va dura pana ce aceasta campanie va fi si ea inlocuita cu alta, mai scumpa, mai stralucitoare si tot atat de ineficienta? Macar de i-ar spune “Romania land of cioici”, sa avem macar specific national!
E usor sa critici. Am spus asta de la inceput. Pana acum doar asta am facut si eu. Acum sa ofer si alternativa. Lasam deoparte sondajele cu zeci de mii de respondenti, pe care nu stie sa le valorifice nimeni. Dati-o incolo de “gradina a Carpatilor”! Noi ne prezentam cu o frunza, dar spuneti-i unui strain, cu o minima cultura generala, Transylvania si iti va raspunde instant “Dracula”. De ce? Fiindca avem “brandul” gata format.
De ce ne ferim de el? Vrem efecte cu orice pret, asa-i? Atunci sa mergem cu toata increderea pe ideea de “Dracula”! Cu o abordare inteligenta putem face din asta un brand cu un target foarte extins. Punem daca trebuie si doi colti de vampiri la inscriptia “Romania”, nu folosim fonturi simpatice, nu-l facem prietenos ci inspaimantator de...prietenos. Important este sa ne atingem scopul: aducerea turistului in Romania. Asta impune ca minime conditii, restaurari masive ale castelelor si drumurile Transilvaniei amplu reparate. Kitsch-ul va veni singur, nu e nevoie sa il cream. Restul? Deja reprezentantii particulari ai turismului din zona au luat-o inainte, independent de promovarea anapoda facuta in Romania. Cautati doar cate pensiuni sunt cu numele Dracula in zona. De ce? Fiindca asta se vinde si oamenii stiu asta! Asadar, haideti sa lasam pudorile de neinteles, nu mai suntem in comunism sa ne rusinam cu eticheta de "Tara lui Dracula" si sa mergem pe aceasta legenda horror – ne-ar ajuta asta si la promovarea salbaticiei locurilor, a naturii precum si a posibilei inapoieri sesizate de turist in privinta Romaniei cotidiene (ar semana un pic cu tinutul din romanul lui Bram Stoker). De ce ne ferim de ceea ce avem, de ceea ce este in mod evident un atu? Nu vedem padurea din cauza copacilor, sau vrem sa fim snobi, sa ne facem ca muncim si sa ii dam inainte tot pe linii moarte? Oare scotienii de la Loch Ness au vreo problema cu faptul ca monstrul din lac nu exista? Iar al nostru Dracula revine in actualitate o data la 10 ani, de fiecare data cand Hollywood-ul ii mai dedica un film. E o mina de aur! Ar putea fi ceva neconventional, ar sari din tipare, ar putea atrage tineri fascinati de horror dar si pe cei mai in varsta, interesati de legende. Apoi, daca ai turistul in tara, ii mai poti arata si natura si tot ce mai vrei tu. Daca vrei si daca poti sa GANDESTI dincolo de portocaliul politic!
luni, 5 iulie 2010
Tara noastra viitura de aur are...
duminică, 4 iulie 2010
Despre avere

vineri, 25 iunie 2010
Concesie la deces
joi, 17 iunie 2010
Povestea unui teren de fotbal
vineri, 11 iunie 2010
CFR....Victorie!





