duminică, 26 septembrie 2010

Planeta urbana





Este oare omul rupt de natura? Sau, dupa chipul si asemanarea celei reale si-a recreat si el propriul mediu? A incercat sa-si egaleze Dumnezeu in plamadirea lumii sale urbane si, o data cu zamislirea noului om de oras a faurit si o intreaga natura.

Fluvii de masini curg pe potecile largi asfaltate, uneori altert, ca un roi de albine, alteori moale, intr-o mlastina a  traficului. Roata e samanta vietii.... Si a mortii si a puterii. Masini fioroase, bestii la volan in spatele hergheliilor de cai salbatici, porniri animalice in fiecare gest. Vezi semafoare cameleonice, zebre ce se lasa calcate in picioare si, deasupra tuturor, un splendid  rasarit de reclame pe panourile publicitare din intersectii. E un adevarat furnicar pe trotuare, fiecare cu graba si ambitia ei minuscula. Lanuri de planuri li se unduiesc, le cresc si se frang in bataia vremurilor.

Padurea de blocuri acopera lumina in jurul ei, iar limbile umbrelor ce se rotesc pe parcursul zilei le transforma pe fiecare in ceasuri solare. Negura furnalelor dospeste la intrevale bine definite vestind productia, cresterea expansiva si recursiva a intregului stup de piatra.

Cocori metalici zgomotosi aterizeaza spectaculos pe plaja aeroportului, sfidand grativatia oranduita de Creator. Chingile fizicii sunt intinse la maxim de calculatoare bolovanoase si intelepte in tacerea lor, cu inima si minte nascute din bobul de nisip.

Munti de gunoaie iau foc vulcanic si ecologic iar altii le iau imediat locul; mizerabila orogeneza la minut.

Ciripit pe celulare cat o scoica si antene-scheletice ce le sunt faruri, calauzindu-le undele in valurile eterului.

Lucruri cata frunza si iarba in hypermarketuri. Invazie de lacuste printre zecile de ramuri cu produsele stivuite ca acele pe brad. Omizi lente se formeaza la casele de marcat. Fosnetul de bani se aude la fiecare miscare. Lantul trofic al monetarului este mereu in actiune. In jur pandesc ca la vanatoare ursi brun...eti si ciori atrase de tot ce sclipeste, dar si vulturi de paza. In multime apar blanuri scumpe, ghiftuite si simandicoase, printre si mai multe piei tabacite de truda pentru proviziile de consum.

Fiare .... vechi si ruginite nu mai primesc demult respectul cuvenit din partea fiarelor noi ce se cred otelite si le intra mereu in fata. Vezi imperecheri de o primavara, dar si cuiburi trainic facute. Lupii singuratici si vaduvele negre se inghesuie la matrimoniale. 

Lupta pentru supra-vietuire, adica traiul deasupra celorlalti stabileste ierarhia speciilor. Unii sunt specii, altii sunt speciali. Democratia celui mai tare. Gasesti in balta fetida alimentata de rauri de cerneala si vorbe veninoase o multime de broaste raioase oracaind demagogic. Hienele vin si ele totdeauna in haita deontologica iar tantarii bugetari, protestand cu zumzetul sutelor de mii, cauta si ei sa ciupeasca ce mai ramane.

Iar la margine, ramane cimitirul. De-abia acolo monumentele albe cladite, iarba si pamantul si oamenii se reintalnesc in ordinea fireasca.