luni, 16 august 2010

Cimitirele din asfalt


Nu sunt dintre acei carora sofatul sa li se para altceva decat ce este: un atribut absolut natural al omului, o banalitate. Tine de antrenament si de invatare: mersul se invata, alergatul la fel, am putea invata si sa mergem in maini, daca ne-ar folosi la ceva. Sofatul pare mai greu: implica maini, picioare (pana aici e ca la inot) si ochi...De ce ochi? Pentru atentie! Aici incep problemele...
Multe ni se par naturale. Avem supletea si atentia innascute de a trece unii pe langa altii instinctiv. Cum ar fi daca, printr-o deformare a naturii, oamenii ar putea merge pe trotuare cu 70-80....100 .....150 km/h ?! In cel mai fericit caz am fi toti plini de cucuie. Dar daca oamenii ar avea si 1000 de kg?....

Aici se ajunge la masini. Sigur, omul nu se naste sofer si tocmai de aceea nici nu i se permite sa atinga volanul decat atunci cand este destul de matur pentru a avea acele doua elemente cheie: responsabilitate si atentie. Ambele converg spre acelasi lucru: respectarea regulilor. Daca, pietoni fiind, aceste reguli ne sunt instinctive, la masini lucrurile au trebuit putin modelate. In principiu insa, cu cele 2 atribute importante intreg cadrul se transforma in acelasi mod: regulile sofatului devin instinctive, iar atentia este si ea orientata pe ele si totul ar trebui sa fie simplu...daca n-ar fi interdependenta soferilor, unii de altii.

Din pacate cred ca nicaieri n-ai putea simti aceasta dependenta mai pregnant decat in Romania, unde "colace peste pupeze" se mai adauga si non-conditiile de drum existente. Iar in rest, ca mai in toate domeniile, respectul si responsabilitatea fata de ceilalti sunt la noi aproape inexistente. Asadar, de ce ar fi altfel pe sosele? Si nu e vorba doar de reguli, doar de fuga de amenzi si vanatoarea respectiv fentarea politistilor pe sosele ci e vorba de felul in care, incadrandu-te in prevederi, in civilizatia rutiera reglemenata (bine sau rau) ii tratezi pe ceilalti si mai ales de cum ii protejezi. De fapt, ferirea de politisti e ferirea de reguli. Pentru multi poate ca nu e vorba nici macar de bani ci, mai ales de a fi mai smecher decat "organul rutier"... Nu stiu de voi dar eu niciodata nu voi semnaliza cuiva din sensul opus faptul ca undeva in drum il asteapta un radar! Ii fac vitezomanului un bine? Si oare pe cine pun in pericol mai apoi, pe cine as putea avea mai apoi pe constiinta!? Si-apoi, oricum, asa cum mi s-a dovedit de atatea ori, la noi aproape intotdeauna e vorba de fiecare pe cont propriu. Cu atat mai mult la volan! Nu exista notiuni de baza, pastrarea distantei in mers, depasirile doar in conditiile de certa siguranta, viteza macar cu o limita controlabila, daca nu neaparat cu limita legala. N-am sa pot intelege de pilda cum, aflandu-te in spatele a trei masini inaintea unei curbe cu vizibilitate ZERO, faci o depasire riscanta chiar daca dupa aceea tot iti mai raman 2 masini lente in fata ta, dupa care, vrand-nevrand, stai pe toata lungimea curbei. Concluzia este cam ceea imi zicea o data un pilot de raliuri: "romanii sunt primitivi la volan".

De fiecare data cand merg de la Sibiu la Cluj vad crucile de langa sosele. Ati observat cate sunt? Pe marginea drumurilor, langa case, in orase, la fiecare curba cu linie continua parca e cate una. Victime ale cui? Ale unui razboi pe sosele? Am cautat ceva statistica si, fiti atenti: numai in 2009 au murit in Romania peste 2000 de oameni in accidente rutiere! Pentru ce mor oamenii astia? Pentru vina de a se fi deplasat dintr-un loc in altul? Pentru o secunda de neatentie a lor sau a altora, pentru inconstienta si supralicitarea fortelor proprii? Nu, oricat de perfect s-ar considera, omul nu devine una cu masina sa! Nimeni nu poate prevedea si preintampina un accident, decat in masura de a nu-i pune pe altii in pericol. Singurele metode sunt fie responsabilitatea, gandirea practica a situatiilor de trafic sau, cel mai bine, TEAMA! Cum se poate inocula asta? Pai, sa zicem, prin vizionarea unor imagini precum cele pe care le voi posta acum. Am gasit mai demult acest videoclip violent si vad ca de fiecare data cand il revad imi starneste aceleasi orori. Asadar cred ca doar asa ceva i-ar putea face pe cei mai mult sa constientizeze monstrii care se ascund sub capota.

Atentie! Va avertizez ca daca am spus ca este VIOLENT (cu dramatizari dar si cu imagini reale) asteptati-va sa fie astfel!