Deschizi usa de la scara blocului si, odata cu toata caldura interiorului, il intalnesti.. Iti aduci aminte de el, de undeva, de demult..Parca a trecut prea mult de cand nu ai mai dat de el, te simti vinovat fatza de el, ca fatza de un prieten neglijat mult timp... E acelasi si, totusi, parca mereu altfel, nu il poti recunoaste din prima. Mai pui o data nasul in functiune, adulmeci si apoi il salutzi cu acel "AAAaaaa, tu erai!": mirosul de gogosi, calde, de casa...
Minunea se petrecea probabil undeva la parter. La etajul II deja mirosea mai mult a gratar. Deh, viata la bloc. Urcand 4 etaje ai deja un intreg meniul olfactiv, fie ca vrei sau nu sa fii indiscret. Narile nu pot sa nu simta secretele...
Si totusi, ce senzatie! Vii de afara, intr-o noapte ploioasa, cu o lumina galbena si bolnavicioasa la becul din parcare, intri pe usa ce parca e si ea mai grea decat de obicei si sa dai peste asemenea parfum. E unul dintre acele mirosuri care declanseaza amintiri: seara, undeva iarna, un cazan de taratze arzand in soba de teracota, bunica rostogolind gogosile prin zaharul pudra, facand gimnastica parca, cu ele, prin vasul de pe masa din bucatarie... "Scovarzi", gogosi, nu conta termenul "tehnic", gustul era acelasi.
Teleportarea exista! Exact in acel moment in care am intrat in scara blocului, pentru cateva secunde m-am teleportat pur si simplu departe, in spatiu dar, mai ales, in timp, cale de 1-2 decenii inapoi...
Apoi mi-am amintit ca acolo, la parter stau doi copii, stau bunici si probabil ca si pentru mine, o bunica ce stia "arma secreta a gogosilor" in lupta de domolire a nepotzilor... Fiindca altfel era inexplicabil fenomenul gogoseristic la acea ora relativ tarzie.. Ce usor se poate declansa empatia (chiar si irelevanta) atunci cand amintirile tale se suprapun peste prezentul altei persoane. Si da, inspirand inca o data puternic, simtind mirosul acela dulceag de aluat, am zambit..
Intr-o lume atat de plina de dulciuri, care de care mai zaharisite, mai tzipatoare in amalgamul de arome, e surprinzator cum, uite, gogosile raman intotdeauna originale, isi pastreaza farmecul aparte... Nu trebuie sa ai kilograme de ciocolata, zahar de 3 arome, dulcetzuri fine. Lumea mai apreciaza inca si simplitatea: e de-ajuns aluatul acela, caldura prospetzimii si zaharul pudre care sa se intinda pe degete... Gogosile au acel....cum s-ar spune...."food- appeal"... Simtzim astfel de stari de fiecare data cand trecem pe langa o gogoserie, o covrigarie. Atunci cand pornesti o astfel de afacere nu cred ca e important doar sa ai vad, sa treaca lumea prin zona ci, la fel de mult, care e circulatia aerului pe strada respectiva. Ar trebui sa faci o deschidere cat mai mare, sa iasa cat mai mult aburul de gogoserie. Nici nu mai conteaza cat de mare pui firma deasupra, nici cat de multa lume sta la coada, nici chiar, asa cum vedeam azi intr-un loc, cat de aburite sunt vitrinele de unde stau cumintzi gogosile asteptandu-si pradatorii. Mirosul e argumentul mai mult decat convingator atunci cand vine vorba de gogosi..Probabil de aceea gogosile la pachet, la punga, au fost doar desumflate. Punga sufoca, sugruma mirosul. Americanii cred ca le mananca si asa fiindca ei n-au fost initziati in aceasta ikebana a gustului numita gogoasa de casa...
Acum stau si ma gandesc cine si de ce a inventat painea...Mai mult ca sigur, pe vremea aceea inca nu se inventasera gogosile, macar acelea simple. Altfel franzela ar fi avut alt destin, cine stie ce ar fi denumit acum. In caz fericit, poate gogoasa cu design de productie in masa. Si n-ar mai fi fost atat de acuzativ sa-i spui cuiva "nu mai vinde gogosi!". Apropo, ma chinuie acum o intrebare semi-existentiala: cel care coace gogosile e brutar sau gogosar?
Uite, uite ce ravagii poate face un simplu miros de gogosi... Oare cand se vor dumiri firmele producatoare de parfumuri scumpe ca habar n-au despre cip-ul nasului uman? Sincer, n-ati cumpara acum un parfum cu aroma de gogosi cu vanilie?
E seara, ma grabesc sa cobor pe scari sa vad ce a mai gatit lumea....
Salutare, ne vedem la coada la gogoserie!
PS (total desprins de subiect): Contrar aparentelor gurmande, in ultimele saptamani am slabit vreo 2 kg.