luni, 6 aprilie 2009

Absolutio Becalix

Stirea momentului = show-ul (sau shtoul) momentului.
Arestarea lui Becali, acest Ghandi + Mandela al constiintei noastre. Toata ziua am vazut cu coada ochiului doar stiri cu caracter becalicesc si e clar ca data fiind fierbanteala momentului fiecare are acum cate o opinie ce nu poate fi tinuta doar pentru el. Becalologia e in floare si tot poporul e un cor infernal ce presteaza in zeci de tonuri si octave.
Las deoparte cazuistica scandalului si ma voi referi doar la realitatea momentului. Se stie ca cel mai bine intra in constiinta publicului imaginile. Imagini au fost cu Gigel in papucei de casa, cu ceva dube ale Politiei (a naibii Gigi, pana si acolo are parte de masini cu geamuri fumurii!) dar cele de azi au integrat cu succes Orientul si apucaturile sale in Europa. Toata ziua am vazut doar imagini de la Tribunalul Bucuresti luat cu asalt de acel ciorchine pestrit de oameni veniti sa protesteze pentru eliberarea eroului, a haiducului capturat de potera. Am stat si m-am gandit cand am mai vazut proteste si atata lume la Tribunal. Au fost cateva cazuri mizere in care se judecau Revolutia sau Mineriadele in care vreo cateva asociatii de profil au pichetat timid locul, in palcuri ce incapeau intr-o statie de autobuz, folosind toti pensionarii din dotare si, mai ales, imi aduc aminte de singurele cazuri cu adevarat naturale: cele in care sunt implicati tiganii. Doar atunci ii vezi cum vin cu tot arborele genealogic si se planteaza la usa institutiilor de drept, neinduiosand insa pe nimeni. Rasismul existent la nivel subconstient in Romania asigur obiectivitatea daca nu si mai rau a judecatorilor iar dezgustul publicului, al trecatorilor neimplicati este cel care persista.

Ceea ce se poate vedea acum la televizor exact asta este: o mare tiganie. Pe de o parte sunt pionii, acei vesnic gura-casca, pierde-primavara, acele vedete tv de circumstanta, pe de alta se vad mai mult pinguini albi, specia "niciodata imperiali dar cu ceafa groasa" purtand pe tricourile lor de un alb imaculat semnificand puritate aceasta frumoasa lozinca populara izvorata din sufletul poporului nostru "Free Gigi" (ca sa moara Willy de suparare!). Dar toti acestia se pierd in masa de manevra adusa de la Vadu Rosca. Inteleg ca oamenii aceia au fost greu incercati de soarta, inteleg ca au fost ajutati SI DE Gigi (Romania stie ca DOAR DE Gigi - total gresit!). De imaginea lor s-a folosit si s-a refolosit in campania electorala pana ce acestia din urma nici nu l-au mai votat. Dar acum, cum au venit aceia cu mic cu mare, cu negricios si albicios, cu puradel si batranel la Tribunal? Si cine le-o fi facut acele frumoase bannere, imprimate atat de fix si frumos, cu design? Exista cumva vreo firma specializata in printari in Vadu Rosca?! Inseamna ca e o firma de creatie full-service, fiindca un slogan "Becali - Speranta saracilor" (asa cum am ochit) nu e chiar de ici de colo. Stim prea bine cum stam cu spiritul civic romanesc si initiativa maselor. Sa se fi vorbit oamenii astia de la sine putere sa mearga pentru sustinerea supereroului lor? Va amintiti geniala serie de animatie "Asterix si Obelix"? In cazul acesta avem de-a face cu un caz inedit de sat al galilor. Asa mersesera si acei gali la Roma: cu mag (aici preot), cu conducator (am vazut pe unul care se agita in fata unui grup inca in putere la 4 dupa-amiaza dand tonul unor scandari isterice, din gesturi - ce bine ca nu era si cu sonor!), cu purcel si catel (probabil ca firma de transport n-a dat voie cu animale in autocar), cu copii (ce cautau copiii aceia cu bannere in fata Tribunalului, ce treaba aveau ei acolo?). Dau bine la imagine sau s-a gandit cineva sa ii implice de mici in politica? Cine stie ce spirit revolutionar se va naste de acolo?

Tuciurii, sateni, umflati plus vreo cativa lideri de opinie ai pietei - asta am vazut in oborul acela descalecat in fata Tribunalului. Institutie care judeca dupa niste probe, dupa date, care ar trebui sa fie impartiala. Da, dar Gigi e nevinovat, e o inscenare! O inscenare a cui? A puterii, a politiei si procuraturii, a lui Basescu, a lui Popoviciu... Pai atunci duceti-va si protestati in fata Politiei sau la Cotroceni! Evident masa de manevra nu "gandeste" asa. E folosita acolo unde expunerea este cea mai ampla, mai indelungata.

Ma gandeam acum ca exista si oameni care se bucura ca il vad pe Gigi arestat, fie si pentru acest fleac, totusi legal! Sunt cei care l-au detestat la fiecare saritura a parleazului, sunt cei care l-au ironizat intotdeauna pana cand si-au dat seama ce pericol reprezinta ascensiunea lui.Unde sunt aceia? Sunt prea putini? Sa spunem totusi lucrurilor pe nume: cei care il sustin acum pe Gigi sunt cei care il aveau la inima si inainte de declansarea scandalului. Cei care il contestau atunci e foarte probabil sa se bucure acum. Cazul acesta e doar pretext. Sustinerea este de fapt apriorica. Unde sunt aceia? Nu vor sa isi spuna pasul? Imi aduc aminte de un episod la care am asistat la Cluj, edificator aici. Juca Nationala la Cluj, cu Lituania, pe stadionul dusmanilor lui Gigi, CFR. La un moment dat, inaintea meciului, isi face aparitia la loja "voievodul". Statea tantos cu pieptul scos, numai bun de filmat si facea cu mana publicului. Ca la un semn toate tribunele s-au intors catre acea loja. In mod normal acolo unde era dusmanul numarul 1 ar fi fost fluierat. Am auzit in jurul meu murmure dezaprobatoare. Si apoi au inceput aclamarile. Cativa baieti de baieti de baieti de baieti, in palcuri de cate 7-8 (pe sector) il salutau pe Gigi zgomotos cu vorbe de genul "Bine Gigiii, arata-le tu cum se face!". Libertate de expresie, ce sa mai! Oare cei de alta opinie de ce nu si-au expus parerile? Noi eram doar 2 care sigur aveam acelasi gand dar neincrederea in altii asemenea noua precum si lipsa oricaror stewarzi prin preajma ne-a facut sa ne uitam doar in sila la spectacolul Romaniei profunde. N-avea rost sa ne batem singuri cuie in talpa fiindca venisem de departe sa ne bucuram de meci, de liniste, nu aveam chef de scandal, care s-ar fi iscat cu siguranta daca intram in contradictie cu voinicii urlatori ai lui Gigi. Asa cred ca este si acum. Cei care il contesta acum pe Gigi sunt linistiti ca poate-poate statul va face dreptate pentru ei. Daca va fi cazut pentru cateva luni poate vor iesi apoi la lumina, mai clar si scandaluri de genul "terenurile Armatei", numai bun de pus in contrabalanta cu acesta a lui "Popoviciu" (se invart cam aceleasi sume in amandoua).

Cei care nu il suporta pe Gigi stau acasa, isi vad de drum, doar ca in felul asta se creeaza tocmai o impresie falsa, cea de sustinere unanima. Pana la urma si din aceasta intamplare imi dau seama doar ca Romania a fost si este tara celui care urla mai tare, o jungla europeana categoric necultivata si greu, vreodata, cultivabila.