marți, 7 aprilie 2009

Lumea in care credem ca traim

Citeam zilele trecute un interviu cu StirEsca ProTV-ului. Aceleasi povesti de dintotdeauna despre cum ajunge orice om absolut normal, fara pic de noroc in viata, cea mai mare vedeta TV din Romania. Stiu, sunt invidios acum... Cand a ajuns la partea cu si despre ProTV, PR-ul propagandistic al postului s-a incarnat total in prompterul gandirii stiristei.
Auziti aici gandire: intreabarea cat de daunatoare sunt stirile de la ora 5, Esca-lopul ne da raspunsul stas al PROTV-ului dintotdeauna: "Nu fac nimic rau, arata doar lumea in care traim!". Aplauze furtunoase! Strangeri calduroase de mana! Palme peste frunte in semn de revelatie!....

Daca mai aveam ceva respect pentru omul Esca (chiar si dupa mica ei scapare gingasa cu "se fu_u prompterul") atunci s-a spulberat in acest moment. Sa fim totusi intelesi: profesional isi face treaba bine, nu-i vorba, dar sa minti cu aere de mironosita mi se pare inacceptabil. Asadar lumea stirilor de la ora 5 reprezinta lumea in realitatea ei cruda si urat mirositoare? Sa vedem asadar ce contine lumea noastra: cam 35 % crime, 25% violuri, 20% accidente rutiere si de munca dar neaparat cu oameni macar in coma, 20% batai, alcoolici si scandaluri. Aceasta e lumea, Romania noastra? Atunci eu unde traiesc? Brusc ma simt apatrid...

Daca intr-adevar traiesc intr-un astfel de mediu va trebui sa imi iau masuri de precautie. E imperativa montarea unui al treilea ochi, procurarea unui maieu antiglontz, schimbarea culorii preferate in galben ultra-fosforescent si achizitionarea unui telefon rosu, linie directa cu 112-ul. Ar trebui sa ma simt haituit ca un mistret salbatic in sezonul de vanatoare, sa dorm iepureste, ar trebui poate, urmarea directa, sa nu mai ies din b(ar)log - (joc de cuvinte nevinovat, nu-l luati in seama!)... Nu conteaza ca nu stiu sa fi tulburat ape, ca nu cred ca am dusmani directi si inraiti! In lumea asta daca nu esti vanator atunci pazeste-te! Asa arata realitatea de la suprafata? Asa se vede lumea din televizor? Asa isi imagineaza formatorii de opinie si de realitatea, doar ca oala sub presiune, numai buna de fgatit si gasit stiri?

Intr-adevar lumea s-a schimbat. Faptul ca esti la curent cu stirile si felul direct, ca de persoana a II-a in care iti sunt prezentate te face sa crezi ca stii totdeauna ce se petrece si ce ti se intampla. Insa nu afli si ce NU se intampla! Nu este cumva partea asta viata de zi cu zi, fara nimic deosebit, cea a milioanelor de oameni ca si tine. Este serviciul, mica barfa, glumele, existenta de spectator si telespectator. Unde e senzationalul aici? Televiziunea nu e compatibila cu asa ceva. Ea are nevoie de artificii. Dar cum ar fi daca in fiecare noapte am avea artificii? Am ajunge sa confundam stelele cu ele, asa-i? Cam asa si aceste stiri continue despre violenta, nesiguranta, coruptie. Incepem sa confundam si sa afundam Romania cu/in ele. Nu e asa? Ma uit la cum isi asteapta mai nou parintii copiii la iesirea de la scoala. din cartier Mai demult scolarii veneau acasa cu cheia de gat. Sa fie schimbarea doar o urmare a faptului ca "ne permitem", ca lumea a trecut pe roate? Sau a temerilor fiecarui parinte? Totusi, sunt scoli de cartier, nu e un drum mai mult de 10 minute pe jos. Violenta din trafic: claxoane, injuraturi, lipsa minimei tolerante... Schimbari autoimpuse, dintr-un imbold launtric sau doar o derivatie naturala a aglomeratiei crescande? Nu cumva faptul ca mereu ni se servesc cazurile extreme de violenta rutiera ne-au afectat la nivelul subconstientului? Gastile de cartier... Au fost dintotdeauna. Numarul tot mai mare al membrilor si comportamentul lor poate avea tot o cauza in lumea pe care credem ca o stim. Au nevoie de protectie, protectia inseamna apartenenta la un grup puternic iar puterea grupului se poate demonstra prin acte, prin comportament cat mai clar demonstrativ! Adaugati acum si cazurile omniprezent prezentate de incompetenta a Politiei - asa a fost dintotdeauna si oricum exista si destule exceptii. Unde mai e increderea in climatul de siguranta?

Dar ce relevanta au de fapt stirile pentru tine, ca om, cum te influenteaza informatia direct? Conteaza oare ca suntem 22 de milioane si ca aceste cazuri sunt pur si simplu episodice? Ca se scormoneste dupa ele din greu? Reporterii locali ai anumitor posturi TV sunt adevarat necrofagi. Sangele nu mai inseamna pentru ei viata ci in primul rand STIRE! Conteaza ca ceea ce prezinta ei nu afecteaza mai mult de 50 de oameni/zi? 50 din 22.000.000! Sesizati procentul? Oare ceilalti de ce se uita? Pentru a stii sau pentru un fel de info-divertisment (uneori macabru). Suntem oare constienti ca putini dintre noi venim in contact cu violenta reala mai mult de cateva cazuri pe parcursul intregii vietii? Are vreo relevanta ca putem inca merge linistiti prin parcuri dupa lasarea serii, ca un grup de scandalagii nu intra in coliziune directa cu tine daca nu-i bagi in seama, ca accidentele de la masina sunt, la fel, procent minuscul dintr-un mare intreg si ca atunci cand se intampla, in cele mai multe cazuri vinovatii sunt cei care au de suferit? (nu toate accidentele presupun doua parti implicate).

Priviti lucrurile la rece, judecati in procente nu doar accidental. Accidental poti sa castigi si la loterie, accidental poti primi sansa vietii, accidentele nu sunt doar negative! Climatul de nesiguranta e cel mai usor de transmis, se raspandeste cu foarte mare usurinta deoarece face atingere tocmai la unul dintre instinctele noastre primare. Instinct sau gandire, putem face distinctia? Ce ironie: "Gandeste liber!" - sloganul stiti voi cui... Orice slogan ascunde si o minciuna, stiti asta?
Romania reala nu este una violenta cum gresit ne-o infatisam tot mai des. Lucrurile pe care le vedem si pe care le comentam le alegem astfel tocmai fiindca ies din cotidian si nu fiindca il acopera. Lumea reala e uneori plictisitor de monotona si de sigura doar ca nu face niciodata subiectul camerelor decat in filmele de familie. Omul in fata televizorului nu face decat sa se indeparteze de omul natural, se simte tot mai mic, mai neputincios. O singura arma mai are insa in fata televizorului in plina desfasurare! Nu uitati asta! E telecomanda! Cand va simtiti neputinciosi si in pericol ripostati: Apasati butonul rosu cu incredere!