luni, 25 mai 2009

Toleranta - ultima frontiera

       Sambata s-a redeschis subiectul ce in fiecare an incita peste masura mintile intunecate (era sa zic "luminate") ale Romaniei. A fost parada gay la Bucuresti, moment numai bun sa ne sondam din nou gradul de emancipare, asa cum facem in fiecare an, sa vedem cat am mai progresat sau regresat. Ca in fiecare an rezultatul este acelasi: stagnare. Romanii nu sunt facuti sa isi schimbe parerile. Mai usor deviezi un fluviu (de pilda Dunarea, printr-un canal folosit numai bun si pentru reeducare) decat sa schimbi o parere din capatzanile romanilor. Iar cand aceasta se leaga de homosexualitate toate convingerile umane intra in alerta.
       Unii sunt dezgustati de subiect si de obiceiul in sine (printre acestia ma numar si eu), altii, foarte buni crestini alearga intr-un suflet
cu crucea la inaintare sa-i salveze pe pacatosi, altii mai ca ar intra si ei in hora paradei, daca nu le-ar fi atat de teama de oprobiul unanim. E doar un alt subiect din acelea periculoase in care nu exista opinia gri ci doar alba ori neagra, pro sau contra.  
       Mereu se agita spiritele cateva zile si apoi totul e dat uitarii pana la anul viitor, cu aceeasi ocazie. E momentul cel mai bun pentru a ne testa iarasi coeficientul de elasticitate al tolerantei sociale si sa ne evaluam cat mai corect decalajul parca tot mai mare fata de lumea civilizata. 

       Prima care iese la inaintare intotdeauna este Biserica Ortodoxa. Condamnari, Sodoma, lamentari biblice, toate fac parte din repertoriul institutiei ce se ocupa cu "iubirea aproapelui"(nu s-a specificat daca e vorba despre "iubirea impartasita a aproapelui" sau "iubirea cu forta a aceluiasi sus-numit aproape"). Aici ai nostri macar au o scuza, fiindca nici catolicii n-au ajuns la stadiul la care sa accepte fenomenul, insa parca nu sunt atat de apocaliptici in exprimari. 
Si da-i cu citate, fiindca ele sunt cel mai bun mod de a sustine o idee capoasa, atunci cand n-ai alte argumente:
"Si Dumnezeu a facut femeia"... Doar ca unii barbati n-au observat asta si la o adica, cat de narcisist trebuie sa fii ca sa te indragostesti de ceva facut din propria ta coasta? ....
"Mergeti si va inmultiti"... Si uite asa, tot inmultind, unii au ajuns matematicieni, ingineri si bancheri economisti. 
Oare chiar avem nevoie de motive biblice sa ne placa femeia? Cei care ne nastem normali, si fara alte inclinari (sau orientari de-a dreptul) putem aprecia si singuri ca Dumnezeu a facut o treaba destul de buna cu femeia, a iesit un lucru chiar dragut! 

       Efectul acesta bisericos este insa cel scontat fiindca pe oricare baba ai intreba-o pe strada despre homosexuali va executa rapid 3 cruci scurte si va scuipa in san, de parca atunci i-ai fi pus in pericol mantuirea. O asemenea forta motrica-spirituala nu se poate lasa fara coalizare si totdeauna o manifestare gay e precedata de cel putin una anti-gay, in cel mai bun spirit crestin al "yin si yang"-ului. Urmeaza manifestarea in sine unde daca se asigura ca anul acesta un corp de 1000 de politisti ca si protectie e garantat ca nu se va lasa cu violente. Se batzaie alaiul pestritz prin fata cetatenilor iar apoi incep judecatile de valoare. Mereu aceleasi.. 

       Uite asa m-am trezit azi pe mail-ul personal cu buletinul informativ-revista al unui senator cu nume urban dar cu conceptii cam de rural. Mereu ofuscat de cate ceva domnul ales de catre norod/narod a gasit de cuviinta sa isi exprime sentimentele inaltatoare (la cer) in cel mai puritanist stil cu putinta. Am citit, sa vad pana unde si cat de spre absurd va merge cu retorica sa, si cum fiecare fraza a escalada o noua treapta a jalnicei argumentatii n-a fost mult pana sa citesc chiar totul. Drept recompensa pentru cele 3 minute pierdute din viata m-am gandit ca ar fi cel mai potrivit sa-i mai dau un bonus de 2, ca raspuns, fiindca la o anumita fraza atinsese culmea ridicolului. Ia fiti atenti aici:


"Mi se pare revoltator ca, acesti domni ambasadori sa ne arunce in fata faptul ca nu am fi un popor tolerant. Daca maine o sa apara pe strada un individ care o sa traga dupa el un cal, si o sa ceara pe langa libertatea de a practica zoofilia, sa il lasam sa isi duca calul la altar si sa se insoare cu acesta, ce sa facem ? sa ne rusinam ca vor veni ambasadori din tari straine care sa ne spuna ca nu suntem toleranti ?"

Nu m-a lasat inima sa nu-i raspund, fiindca, dupa cum cred ca si voi puteti foarte simplu observa, inainte de a ne alarma la aceasta presupusa ipoteza a casatoriei zoofile ar trebui aprioric sa aflam ce parere are calul, daca el vrea sa se insoare/marite. De fapt la aceasta s-ar reduce toata ipoteza de lucru si daca amandoi sunt de acord probabil ca de-abia atunci subiectul va deveni problematic si in mod cert ii vom privi cu alti ochi, mult mai suspiciosi pe calareti. 

     Isterie pura aceasta cu discutiile pro si versus gay (grija la versus, apropo!). Daca in comunism homosexualitatea era scoasa in afara legii si se lasa cu inchisoare, acum o scoatem in parapeti in afara moralei. Acum se cere legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. Aoleu! Chemati pompierii! S-a inflamat natiunea! De fapt, toate aceste discursuri se vor strajerii celei mai de pret valori a noastre: familia. Cea mai simpatica infierare a acordarii acestui drept mi s-a parut fara echivoc cea a unei venerabile doamne avocat (Paula Iacob) care nu spunea absolut nimic despre ce ar face si cum s-ar intelege un cuplu homosexual ci survola razant toata discutia si  sarea pur si simplu la subiectul adoptiilor de copii ale acestor familii. Adica nu e faptul in sine periculos, cel care prezent si actual, ci ce s-ar putea face mai apoi cu el! Suna cunoscut principiul de rationare?  Ion Creanga - Prostia omeneasca, va spune ceva?
      Dar chiar si asa, oare chiar homosexualitatea sa fie cea dintai amenintare la adresa familiei romanesti sau fenomenul inca atat de larg raspandit al violentei conjugale? Oare cand vor fi lapidati moral acei soti ce-si snopesc consoartele? Sau asta face parte cumva din normalitate?!

      Cine ia apararea miscarii? Avem un presedinte care in ultima campanie electorala prezidentiala enunta oarecum impaciuitor ca un procent de 20% dintre romani ar fi homosexuali. Anii au trecut, vorba s-a uitat... Oare de ce nu l-a mai intrebat nimeni acum ce mai crede vis-a-vis de asta? A da! E rost de voturi pierdute... si inca multe! Singurii care vorbesc deschis favorabil si fara teama despre fenomen, despre ce inseamna drepturile omului sunt strainii! Prin simplele lor obiectii ne dam seama cat de mare e diferenta dintre noi si Occident. 

      E cert ca nu suntem inca in stare sa interactionam cu homosexualii, ca ne dezgusta conceptiile lor sexuale, insa ce drept avem sa intram in viata lor privata? Fiecare ar trebui sa fie liber sa-si duca crucea asa cum crede el de cuviinta. Atata vreme cat ei nu intra in vietile noastre private, nu ne arata cu degetul pe strada, nu ne interzic absolut nimic, de ce ar fi permis ca noi sa le interzicem lor ceva? Sincer, tu cel care citesti aceste randuri, te deranjeaza cu ceva ca intr-un colt al tarii, intr-un cert restrans si privat (cum e modul lor de trai de altfel - obscur) ar avea loc acum o casatorie intre doua persoane de acelasi sex? Poate ca sunt fericite, acesta e felul lor de a fi, au probabil aceiasi bucurie pe care o avem si noi la casatorie, vor evolua probabil mult feriti ochilor nostri si, in definitiv, e un pacat si o stigmatizare ce si-o asuma. E vreo diferenta intre a fi casatoriti si a trai in concubinaj? Ne simtim oare mai buni crestini interzicandu-le acest drept cetatenesc al casniciei? Oricum nu vor intra in Biserica, nu vor fi intrutotul ca noi, cei multi si foarte normali. Cu ce drept ii persecutam atunci?  

Probabil ca aici e vorba despre "dreptul de a fi mai multi". Occidentul si-a trait Inchizita, si-a trait Evul Mediu, si-a infruntat demonii, i-a experimentat si, in cele din urma, aproape ca s-a vindecat. Asa imi explic eu toleranta existenta la un nivel macar acceptabil in Vest. O fi un semn al decadentei, al pervertirii societatii sau.... ? Nu cumva suntem noi cei care ne aflam acum tocmai in acel Ev Mediu? Astept cu interes Inchizitia de la anul!


PS: Domnii de la Academia Catavencu (sau probabil o televiziune din Cluj) realizasera prin luna februarie un savuros reportaj de la o manifestare gay din orasul de pe Somes. Trebuie neaparat s-o vedeti si, faceti un efort si ajungeti macar pana la minutul 1:30 al filmarii.