vineri, 27 aprilie 2012

Trigluma




E existat odata o legenda in Sibiu. O istorie a presei, a traditiei, a mass-media.

Sa-l poti pune ca fondator pe Ion Slavici si sa te revendici inca din secolul XIX, asta impune a fi mai mult decat o emblema a Sibiului; a fi un model, a fi o valoare, a fi un etalon.

Las deoparte epocile trecute de brandul Tribuna, felul in care coloana vertebrala i-a fost zdrobita de comunisti. Asa am cunoscut-o eu: ziar de partid, insa pe care toata lumea-l citea, din lipsa de alternativa si mai mult pentru ferparul sau. Foarte multa propaganda si "libertate" doar la mica publicitate.


A trecut acea era. "Tribuna" s-a eliberat si ea in 1989 si a incercat cu aceiasi ziaristi ai vremurilor trecute sa-si clameze neatarnarea. Primul cuvant care a aparut grabit pe frontispiciul ziarului era "independent". Poate chiar s-ar fi reusit asta, cine stie? Era loc de renastere. Ziarul era in continuare cel mai citit, cel mai respectat. Cititorii ii ramasera fideli din obisnuinta si conservatorism. Tiraje si numere de abonati extraordinare, de nevisat acum, la nici 20 de ani distanta. Las deoparte si ceea ce se scria, interesele editoriale, felul in care se cauta mereu calea impaciuitoare. Macar exista informatia, ziarul incerca sa tina pasul cu realitatea. Iar "Tribuna" era o afacere profitabila, asta este sigur!

Sigur acest profit i-a adus pieirea morala, fiindca tocmai de aceea a venit "epoca de tunete a lui Ilie". Posibil sa nu inteleg eu capitalismul asta (atunci cand are de-a face cu onoarea, cu probitatea). Nu este vina celui ce cumpara, ci a celui ce vinde, a celui ce SE vinde. Ceea ce a urmat este, cu siguranta, o intoarcere in timp pentru ziar. A devenit un fel de "revista de companie" pentru Atlassib. Stiri si subiecte scrise cu penseta, sa nu ridice prea mult praful, sa nu supere pe cineva, polemici si replici dure doar cand venea vorba despre interesele holdingului si, in rest, autopromovare - cat cuprinde. A mers cativa ani asa, dar, sunt convins, cititorii s-au saturat. Vad tot mai putini oameni cu ziarul in mana. Acum oricum exista alternativa, chiar si pentru "mica publicitate". Promovand cu asiduitate doar firma si personajele ei, ziarul si-a uitat menirea, si-a uitat datoria de capatai.

Iar ceea ce se petrece zilele astea atinge deja limita ridicolului. Atunci cand condamnarea lui Carabulea a ajuns subiect de breaking-news la nivel national, sa nu apara in 48 de ore nicio informatie la asta, nicio luare de pozitie (macar o noua propaganda, o pledoarie defensiva a patronului) este exact apogeul minciunii. O rusine incomensurabila pentru "ceva" ce se revendica presa. E normal sa eludeze exact subiectul cel mai fierbinte al zilei? E normal ca stirea zilei sa fie o informatie apatica despre bursele elevilor din Sibiu? E normala politica strutului? Sau e doar slugarnicie gratuita (sau prosteasca, fiindca probabil e dictata de la centru), cu niciun avantaj pentru publicatie, dimpotriva. Oamenii tot au aflat, cititorii sai tot afla si, mai mult, cauta sa vada pozitia Tribunei, se uita si mai mult in ograda ei, tocmai pentru a afla cum ar suna si o alta versiune a ceea ce afla pe celelalte canale de informare. Sa nu se simta tradati atunci cand, primesc doar informatii dintr-o realitate deformata, ca o ultima dovada a faptului ca ziarul nu mai exista.

Cotidian "independent"? Independent de orice forma de deontologie jurnalistica! Asa se distruge o emblema: cu lacomie, folosirea simbolurilor fara a le pricepe substanta si cu fariseism. Tribuna - "dintotdeauna pentru totdeauna"... Mai degraba "dintotdeauna pentru totuna". Mai au maximum 5 ani de viata..