luni, 2 noiembrie 2015

Coruptia, vinovatul de serviciu


Un instantaneu surprinde cu genialitatea unui fotograf drama acestor zile. Asta este imaginea care ne descrie cel mai bine.: suntem doar umbre de oameni pe pereti in spatele unui ocean de durere si lumini, de tristete si caldura, de liniste si revolta. Aici ar trebui sa ne regasim fiecare dintre noi, in contururile acestei lumi de pe peretele luminat, sa vedem ca suntem parte si nu departe in intreaga scena.

Spun asta pentru ca se desprinde tot mai clar ceea ce va fi sloganul si morala "tragediei Colective": "Coruptia ucide!" Este o personalizare iscusita, facila si convenabila pentru fiecare dintre noi. Acest diagnostic este cel care ne exonereaza individual de orice vina. Cei mai multi nu am fost nici corupti si nici corupatori, nu in sensul politic sau administrativ cu care se asociaza mereu in spatiul public. Gata, ne-am spalat pe maini, acum putem arata cu degetul, putem incepe vanatoarea de vrajitoare corupte. Nu spun ca n-ar trebui sa avem si o astfel de rafuiala, la un moment dat, dar haideti sa pastram ziua aceasta pentru adevaratele invataturi pe care le-am putea culege acum.

A fost intr-adevar coruptie in cazul acestui incendiu? Se poate dovedi ca acel club a dat spaga autoritatilor pentru a nu fi controlat? Par actionarii de acolo genul de oameni care sa-si permita sa dea o 10% cota parte pentru semnaturi astfel incat sa multumeasca un buzunar de primar bucurestean? Sau, mai degraba, par oameni care din zgarcenie au tot eludat cu abilitate toate reglementarile? Pe cei de la ISU i-au driblat cu declaratia pe proprie raspundere, cei de la Primarie s-au scos singuri din joc prin lipsa de interes, de competenta si prin programul lor de oameni ai muncii, 8-16.30, cei care au facut lucrarile de amenajare a spatiului au respectat reteta de materiale si voia clientului, pe singurul considerent de "sa iasa cat mai ieftin". Nu-i coruptie aici, e doar lipsa de considerare a regulilor.

Iar acum ganditi-va ca vi s-ar spune "Nerespectarea regulilor ucide". Ce dezumflare! Doar atat puteti sa ne transmiteti dupa tragedia asta de proportii nationale (accentuata un pic, haideti sa recunoastem, macar un procent si de proximitatea evenimentului la media bucuresteana)? Ce mare gaselnita e cu regulile astea? Unele dintre ele nici macar nu-s legi, nu au constituenta punitiva! Legile sunt cele pe care fiecare dintre noi gasim cate-o cale de ocolire. Regulile insa, oricat de mult ar fi sfidate, raman universal valabile si, uneori, atunci cand se umple paharul, se rastoarna peste noi cu cate o "amenda" din asta tragica, ca acum. Sa nu te lacomesti sau sa nu te zgarcesti, sa nu ii pui pe altii in pericol, sa nu improvizezi si sa apelezi la experti care sa-ti certifice calitatea. Astea sunt reguli, nu neaparat legi, dar daca erau respectate la clubul "Colectiv" azi nu aveam nicio drama colectiva.

Sa va dau un exemplu simplu fata de respectarea regulilor. Cati dintre voi ati facut semne cu farurile la vederea radarului Politiei? Da, stiu, din omenie, vreti sa-i scutiti pe altii de o amenda. Si-asa Politia sta la ciupeala, nu previne nimic! Da, exact ca inspectorii aia ai Primariei care, de regula, dau amenzi si care trebuiau sa nu lase clubul "Colectiv" sa functioneze. V-ati gandit insa ca unul avertizat de voi pe sosele coboara de la 150 de km/h la 90 de km/h, trece de Politie si le rade in nas "curcanilor", apoi accelereaza la 180 la ora, gandindu-se ca de-acum are cale complet libera? Iar daca la viteza aia are un accident in care intra pe contrasens omorand poate si niste nevinovati? E sau nu vinovatie morala a ajuta un vitezoman sa fenteze regulile cu asemenea consecinte grave? De asta, sigur comit si eu o mie de incalcari ale regulilor, dar macar gestul de a face semne cu faza lunga nu-l fac niciodata.

Pana la urma, acceptam ca acum avem si noi partea noastra de vina sau ne bucuram doar de morala "Coruptie ucide"? Suntem fericiti ca nu suntem acum printre victime si mergem mai departe cu bancul nostru imens de pesti, acuzand doar "rechinul coruptiei"? Sau i-am putea spune sloganului  "Dispretul fata de reguli ucide", "Nesimtirea ucide", "Viteza ucide" (asta deja e folosit, fara rezultate), "Lipsa de empatie ucide", dar nu va impresiona pe nimeni. Insa, daca am gandi astfel, oare am ajunge sa ne intelegem umbrele de pe perete?