marți, 13 aprilie 2010

Festina




Unde va grabiti voi, oameni? Ce anume e la asa o mare departare, ce anume fuge mereu de voi, incat sa fiti mereu alertati sa nu va scape? Totusi, pentru ce va grabiti? Oare chiar nu este timp pentru tot, pentru toate, pentru toti?

Mai zaboviti o clipa pe clipa actuala, mai dilatati prezentul. Vreti sa traiti mai mult? Oare ce inseamna mai mult? 100 de ani in viteza maxima sau 50 de ani traiti ca un deceniu fiecare? Fiti atenti la fiecare zi, la fiecare clipa, la fiecare lucru sesizat doar cu coada ochiului. Nu lasati nimic sa va scape fiindca frumusetea sta mai mereu in detalii!

De ce mereu va comparati cu altii? De ce priviti mereu pe culoarul alaturat? De ce trebuie sa fie mereu inaintea lor? De ce atata graba, de ce sa nu ramaneti intentionat in urma, de ce sa nu traiti mai mult momentul decat altii, de ce mereu vreti sa ajungeti la urmatoarea etapa? Oare, la urma, la finalul cursei se dau premii, cei care au parcurs mai mult iau mai mult? Exista date-limita, termene de executie pentru orice in viata? Este vreun orar, o foaie de parcurs in existenta voastra? Dar sunteti TIR sau oameni? De ce sa fie mereu imbulzeala cand e loc pe porti pentru toata lumea? De ce sa alergati, de ce sa obositi? Melcii nu au si ei fericirea lor?

Ce implica viteza, nu cumva doar nevoia de a te depasi pe tine insuti dar mai ales, pe ceilalti? Pai atunci e simplu: e ca atunci cand conduci pe Valea Oltului. Depasesti, te zbati, pui in pericol pe tine precum si pe ceilati ca sa constati ca tot timpul cineva apare inca in fata ta. Si, mai ales, ce gust amar, ce ironie!, ca n-ai castigat decat vreo 5 minute fata de cel pe care l-ai depasit acum 30 de min, sau mai bine zis, acum 40 de km. Iar daca crezi la un moment dat ca in sfarsit ai ajuns in fata... BUM! Contrasensul te pedepseste...Si moarte circula intotdeauna pe contrasens.

Haideti sa ne uitam mai putin la ceas, haideti sa cronomentram si sa numaram mai putin. Fiecare ar trebui sa aiba propriile unitati de masura, individualele sisteme de comparatie si mai ales sisteme incomparabile, poate chiar propriile legi fizice!

Asadar, de ce va grabiti? Nu faceti decat sa ajungeti la punctul terminus mai repede.