sâmbătă, 3 octombrie 2009

Guvernul lui Umil

Acum cateva zile s-a fracturat Guvernul. Niciun regret; si-asa guvernul Umil Boc (sau doBitOC - daca e sa fiu neobrazat) a fost si ramane probabil cel mai slab de pana acum din Romania post-revolutionara. Problema este ca doar s-a fracturat si nu si-a rupt gatul de-a binelea.
Pana acum institutia asta era ca un jug la care unii trageau intr-o parte si altii in alta. Acum rebelii au fost inlaturati iar atelajul guvernarii va merge incotro ii va dicta carutzasul Basescu. O fi bine? Nu are cum!
In plina criza economica sa ai guvern care cade de la sine, din cauze politice si nu sociale nu poate fi decat dezarmant. Daca n-a rezistat nici la socurile interne atunci cum ar putea sa faca fata seismelor sociale ce vor urma? Salarii mai mici la toata lumea, somaj in crestere, bani, chiar si asa, inexistenti... Cine va tolera situatia asta? Uite asa vor invata romanii sa lepede dezinteresul politic si sa faca politica dar una indreptata in jos (adica "Jos Guvernul", "Jos Cine e sus"). Situatia va deveni stringenta in maximum 6 luni fiindca va fi fara precedent. Revendicarile nu vor mai fi ca pana acum, axate spre prosperitate ci spre subzistenta. Daca lacomia poate fi stavilita si astamparata atunci cand vine vorba de foame si despre instinctul de insecuritate al omului nu stiu ce si cine mai poate dribla doar cu vorbe. Oamenii nu mai au unde sa plece fiindca peste tot e criza asa ca salvarea o vor cauta in tara. Se vor cere solutii rapide si eficiente iar daca nu inlocuirea celor ce nu le pot da. Nu credeti ca se poate rasturna astfel letargia actuala? Aveti rabdare..Si nu uitati un lucru: Parlamentul e 2/3 de alta coloratura decat Guvernul actual si il poate dinamita oricand. Uneori interesul electoral si populismul pot face minuni, precum o minune ar fi cea a alegerilor anticipate (unii vor renunta de bunavoie la fotoliile lor parlamentare pentru a si le risca la urne). Depinde...Cand riscul nu e chiar asa de mare si cand include posibilitatea acapararii puterii depline viziunile se mai schimba, devin mai curajoase.
Cum vor rezista asediatii din Guvern? Exact la fel ca in evul mediu cei dintr-o cetate. Nu cred ca in Romania exista institutia "demisiei", a renuntarii benevole la putere astfel incat ceea ce va urma va fi la scara sociala exact ca o extractie dentara fara anestezie. De ce toate astea? De unde e sursa tuturor relelor?
Foarte simplu: jocul politic. Atunci cand s-au castigat alegerile anul trecut, toata lumea trebuia sa constientizeze ca nu e momentul impartirii prazii, chiar inaintea crizei ce venea rapid, ca un torent. Nu s-a pus niciun stavilar, Guvernul nu a aratat niciodata precum "armata la ridicat diguri din saci de nisip". Inconstienta? Dezinteres? Nepricepere? Prostie? Cu siguranta cate putin din toate astea.
Acum au facut o diviziune celulara a ministrilor. Fiecare a mai preluat cate un portofoliu. Asadar, jumatatea de fost Guvern a devenit azi un Guvern intreg. Ca si cum cealalta era jumatatea stricata. De fapt rezultatul ramane doar de jumatate de capacitate din ceva prost, adica de 2 ori mai prost decat originalul. Mai conteaza ca un Blaga vine la Interne, ca Udrea isi poarta acum poseta-sacosa si pe la Mediu, ca insusi Umil Boc omul ce arata ca o minuscula devine majuscula la Educatie sau ca "o plomba" a preluat Sanatatea? Conteaza si nu prea.
In cele 2-3 zile de criza guvernamentala am auzit pronuntata solutia apolitica: guvern de tehnocrati. Imediat, cei care aveau sa acapareze acum puterea au respins categoric aceasta varianta. Pai cu ce sunt mai buni politicienii decat tehnocratii? Sunt mai in tema pe domeniul la care sunt distribuiti? Sunt oameni care dau semne de geniu? Au cumva dovezi ale unor reusite? Nicidecum: sunt controlabili, sunt docili si ei, asemeni celor pe care-i vor promova de sus in jos prin Ministere reprezinta niste guri de hranit. Caci doar de aceea se cheltuiesc milioane de euro in campanii electorale! O investitie ce se cere amortizata si dusa neaparat pe profit! Deci cum sa renunti de bunavoie la putere dupa ce te-ai straduit atat sa pui mana pe ea? Ilogic, nu?
Situatia e un pic asemanatoare cu cea de pe vremea comunistilor. Nu conteaza valoare ci conteaza activismul de partid. Daca esti in partid poti sa te pricepi la tot si la nimic, caci poti partidul e ca duhul lampii lui Alladin - te poate duce oriunde. Nu e o meritocratie aceasta ci un "capitulism". Pentru rude, prieteni si colegi de ginta mereu se vor gasi locuri caldute. Pui un ministru blond la Mediu, el schimba radical structura Ministerului, toti secretarii de stat din subordine se inlocuiesc (de fapt asa au si venit, asa si pleaca, dupa culoarea politica) apoi acestia isi stabilesc cabinetele pe aceleasi criterii si la final se schimba si situatia in judete pentru a fi deplina caracatita. Bine-bine, dar cine mai si lucreaza, cine mai si produce ceva conform cu specificul Ministerului fiindca e ca si cum intr-o firma de software ai angaja doar absolventi de uman!
Pana acum era simplu. Nimeni nu producea nimic, lucrurile mergeau de la sine, din inertia europeana. Acum insa...
E pur si simplu un sistem fanariot in care fiecare incearca sa adune cat mai mult in timpul ce sta in pozitia privilegiata. Atat si nimic mai mult. Iar Poarta, marea Poarta care numeste si renumeste cautati-o la Cotroceni. Pasha Basescu e capul tuturor relelor si decapitarea sa la alegerile din noiembrie va fi momentul istoric esential pentru felul in care Romania va traversa criza. Sau mai bine intrebati-va altfel: o va traversa?