Spre deosebire de locuitorii altor orase, sibienii sunt norocosi. Alegerile locale de anul acesta nu sunt un cantar al dosarelor penale, nu sunt o defilare si o sfidare a condamnatilor "care au facut ceva pentru oras". Sibienii au cel putin 2 optiuni viabile, demne de a fi alese. Diferenta ar trebui s-o faca proiectele pentru oras. Bineinteles, cu totii stim "traditia Johannis" si cred ca intuim destul de usor cine va castiga. Chiar si asa, in fata buletinului de vot trebuie sa avem un moment de reflectie.
Macar inainte de a da drumul buletinului de vot in urna merita sa va ganditi pentru o clipa la ce veti realiza prin acel vot, sa va ganditi la cum va arata Sibiul peste 4 ani. Sa va ganditi ce se poate obtine cu acel mic loz, care sunt optiunile, care sunt promisiunile obisnuite la alegerile locale si care sunt imperativele.
Ce promisiuni avem in mod normal la fiecare alegeri? Reparatii si asfaltari, reamenajari si parcari, lucrari publice facute mai rapid, transport in comun mai bun, transparenta si corectitudine - lucruri pe care in mod cert stim ca le putem avea. In plus, in ultimii ani s-a cerut tot mai mult centru acvatic de recreere, noi sali pentru cultura orasului, programe si activitati pentru tineri si, de ce nu, chiar si cinematograful multiplex - chiar daca asta e proiect privat. Ok, cam atat stim ca putem obtine, cam atat ne imaginam. Poate mai intra pe langa asta un plan urbanistic innoit, poate ceva cine stie ce artificii pentru Sibiu. Ganditi-va bine insa; toate astea sunt proiecte pe termen scurt sau mediu. Adica au o durata de viata intre 2-3 ani cele mai multe si, hai sa zicem 15-20, cel mult. Dupa care trebuie iarasi refacute, reparate, trebuie iarasi promise in campanie si ... revotate.
Sibiul inseamna un pic mai mult, inseamna secole de istorie, inseamna zeci de generatii care nu s-au gandit doar la existenta lor ci si la existenta si la viitorul orasului. Zidurile cetatii va pot povesti aceste lucruri. Ganditi-va mai bine la intervalul 2016-2020 pentru Sibiu.
Vedeti ce se intampla in jurul orasului, cum cresc zonele industriale, cum ne apropiem tot mai mult de Cisnadie si cum am devenit deja siamezi cu Selimbarul? Va place haosul care incepe imediat de la iesirea din Sibiu, felul in care fiecare croieste lucrurile dupa cum il taie capul? Daca lucrurile continua tot in felul acesta riscam sa ne sufocam. Zona Sibiului a devenit deja neincapatoare, iar daca nu incepem de pe acum sa gandim, sa planificam in comun cu celelalte localitati din jur, sa croim toata infrastructura si urbanizarea ca intr-o zona propriu-zis metropolitana, peste cativa ani s-ar putea sa fie prea tarziu. E suficient ca intre zonele tot mai aglomerate din Selimbar si inspre Cisnadie sa se faca doar strazi cu o banda de circulatie si toata circulatia se va strangula la portile orasului. Desigur, ganditi-va ca daca e sa fie crestere economica a orasului si traficul va creste tot mai mult, vor fi tot mai multi care vor merge zi de zi spre zonele industriale. De aceea zic, zona metropolitana trebuie sa fie o prioritate, un proiect de pus clar si raspicat in capul lucrurilor, pentru ca este ceva care va croi lucrurile pentru oras pentru decenii de acum incolo. Trebuie forta in Sibiu cat si in afara lui (in zona politica a Sibiului) pentru ca acest proiect sa reuseasca, va fi un lucru greu, mai ales ca stim cu totii atitudinea conservatoare a sibienilor.
Alt lucru la care trebuie meditat cand mai aveti stampila in mana este regionalizarea. Ati auzit termenul asta tot mai des in ultimii ani si sa fiti convinsi ca se va realiza. Cel mai probabil, daca la toamna vom avea un Guvern conectat la Bruxelles, regionalizarea se va realiza pana in 2020. Va dati seama ce inseamna asta pentru oras? Este diferenta dintre a fi centru regional sau de a pica in plan secundar, in umbra unui alt oras. Iar asta va dicta soarta orasului pe termen foarte lung. Stiti, bineinteles, ca in mod normal, am pica sub Brasov - cu urmari posibile pentru oras ca in anii '60, atunci cand faceam parte din regiunea Stalin, cu capitala in orasul Stalin (Brasovul rebranduit de comunisti). Suntem dispusi sa riscam din nou un astfel de traseu? Sau, poate prin realizarea zonei metropolitane, prin argumente economice si culturale, printr-o conducere puternica locala si cu sprijin politic national (deja avem un sprijin, stiti voi cine), poate reusim sa ne saltam orasul astfel incat sa merite atat el cat si Brasovul titlul de capitala regionala, caz in care regiunile vor fi redesenate. Exista si aceasta harta desenata, exista sansa ca lucrul acesta sa se intample, factorul cheie este sa nu pierdem timpul, sa facem lucrurile sa se intample de acum. In 2020 s-ar putea sa fie prea tarziu si sa fie iremediabil. E atat viata noastra de sibieni, cat si viata Sibiului in joc.
Asadar gandeste-te bine la toate astea. Stii cum alegi? Stii de ce alegi? Mergi cu masa oamenilor, te orientezi intre favoriti? E ca in viata, atunci cand vrei sa faci un gest: il infaptuiesti doar fiindca si altii procedeaza la fel sau il faci pentru ca stii tu ca asa e bine? Eu asta fac mereu si asta sfatuiesc pe oricine: chiar daca crezi ca esti singurul care voteaza un candidat, daca esti convins de calitatea lui, fa-o! Vei fi impacat cu tine insuti si asta e cel mai mare merit al unui cetatean.