marți, 3 noiembrie 2009

Prostocratia







Sunt 20 de ani... 20 de ani de trezire, de tranzitie, de reforma, de schimbari in stil de titirez....de democratie originala, cum bine anunta FSN-ul in 1990. 20 de ani de care ar trebui poate sa ne fie rusine, in care am transformat un capitalism in capitulatism. 20 de ani in care am crezut ca un leu investit se poate inmulti singur de 8 ori, in care am facut surfing pe valul tranzitiei, in care ne-am uitat mereu cu jind la vecinii nostri, tot mai bogati decat noi, ba acum ne miram chiar cum bulgarii au schimbat castravetii pe turisti. Cel mai rau, 20 de ani in care mereu ne-am certat cu ardoare pentru ceea ce votam, pentru ca mai apoi, dupa alti 4 ani sa ne crucim de cei carora le-am dat puterea...Da, puterea infima a votulului nostru..

Luna aceasta vom avea expresia clara a cat de rau am ajuns. Deja primele semne le-am vazut in urma scandalului (ca in politica noastra nu se poate altfel) cu Johannis cerut prim-ministru. Ma uitam pe forumurile media si nu-mi venea sa cred cata ura zace in unii si-n alti opinanti. Cuvinte grele, scenarii, pacate nemtesti, alaturari de genul Johannis & Kovesi sau, incredibil, Johannis si nazistii germani. Inteleg ca nu poate toata lumea sa-l aiba la inima pe Johannis, un personaj care e totusi destul de putin cunoscut in Romania dar sa se dezvolte atatea scenarii in doar cateva zile... Nu! Refuz sa cred in sinceritatea, inocenta si naivitatea acestui tip de oameni! Sunt pur si simplu activistii uneia sau celeilalte tabere, platiti sau voluntari, dar adanc indoctrinati cu ideile unei tabere. Sunt convins ca lupta politica se da acum pe toate nivelurile, chiar si in gaura de soarece! V-ati intrebat care e miza? Postul de presedinte? Faima, onoarea cuiva? Salariul de presedinte? 12 luni X 5 ani = 60 de luni. Daca pe luna presedintele ar lua cam 5000 de euro s-ar aduna cam 300.000 de euro. Probabil nici jumatate cat costa panotajul electoral pentru un candidat minor-mediu in toata Romania. Asadar miza sa fie onoarea istoriei, scaunul brancovenesc prezidentiabil? Gasesti altele de 1.000.000 de ori mai ieftine si mai confortabile in Ikea! Asadar, e clar ca lumina zilei! Oricine ajunge acolo e reprezentantul unui grup de interese, al foamei de putere ce va trebui hranita in timpul mandatului. Sarmane oi alegatoare, oricum ati alege, tot un lup va iesi!

Deocamdata insa suntem in campanie Elect-Orala. Oile sunt tratate ca niste lupi. Criza economica e tinuta cu disperare sub presh, promisiunile curg, iar speech-urile candidatilor sunt pe placul doar lui Alexandru Mironov - literatura SF se imbogateste! Dintre toate, discursul "portocaliu" este cel mai desantzat. E de inteles: trebuie sa bati bine campii ca sa poti astupa nimicul realizat in ultimii 5 ani. Cum se poate ca cineva care a fost pe un post 5 ani, n-a facut nimic avand totul la dispozitie, sa vina iarasi sa ceara incredere, promitand tot ce ar fi trebuit sa faca pana acum? Foarte simplu: trebuie doar sa fii orb, surd si credul.. Modelul l-am vazut si la Sibiu in persoana parlamentarei Raluca Turcan: a reusit realegerea pe uninominale in Sibiu dupa ce in prealabil fusese inca un mandat parlamentar de Sibiu si nu miscase un deget pentru oras. Si-a facut campanie pe frustrarile oamenilor, pe un mixaj fara noima de nazuinte si proiecte (unele ce tineau de Primarie, altele de Consiliul Judetean - Prefectura) si avand si o sustinere materiala puternica in campanie.... s-a scos la vot. Sa nu credeti insa ca stilul parlamentarului Turcan de acum difera de cel din mandatul trecut. Poate doar un pic mai multa vociferare si aparitii in lupta politica centrala. Despre Sibiu... Pst!

Cine-i alege pe acestia? Nu cred in frauda electorala! Poate poti fura cu cheltuieli masive 5-10% insa sistemul de observatori si simpla concurenta politica asigura o desfasurare democratica a votului. Rezultatele sunt insa O RUSINE (vorba unei reclame) pentru ideea de politica si politicianism. In tara in care un Vadim ia 5% in orice moment, in care un Becali obtine 3-4% (!!!) ce oare altceva poti spera? Unul din 10 votanti are incredere in aceste caricaturi de prost gust?! De ce? Pe ce principii? Pe ce JUDECATA?! E drept, in 2000 a fost si mai rau: Vadim peste 20% in primul tur, devansand toata fala dreptei din Romania. Tin minte ca am avut de ales intre un comunist si un nebun. Da, m-am prezentat la vot fiindca tin la acest gest cetatenesc dar... stiind ca nebunul nu avea totusi sorti de izbanda am pus stampila exact intre cei doi. Macar eu sa nu fiu partas la calomnierea Romaniei.

Toatea astea nu arata imaturitatea electoratului roman. Imatur esti la inceput, la primele alegeri, atunci cand crezi Bau-Baul cu vin mosierii, ca aduc dolari falsi, ca dau droguri la studenti, toate spuse atunci de FSN-isti despre PNL si PNTCD. Atunci e imaturitate, atunci cand un presedinte e ales cu 97%, cum a fost cazul lui Iliescu in judetul Buzau. Oamenii nu stiau, nu aveau de unde sa stie. Nu-i nimic, aveau timp sa invete pe pielea lor. Si au avut multe "lucrari de control": 1992, 1996, 2000, 2004... Au invatat bastonasele (pe pielea lor) in Piata Universitatii, au invatat literele in toate acronimele ce le-au votat, au invatat sa numere si sa inmulteasca si cu 10.000 din cauza inflatiei de tranzitie, au invatat geografia ... Europei (mai ales a Spaniei si Italiei), au invatat, au invatat si au tot invatat. Urmarea? Sunt cam la acelasi nivel de acum 20 de ani. Inca ii mai sperie cuvinte de genul mogulii (mai complex decat mosierii), inca ii sperie faptul ca nu vor fi bani de pensii si salarii - in loc de dolari falsi, inca mai suspecteaza pe oricine vine cu o idee noua si nemaiauzita si, fiindca acum televiziunea nu mai e mono-TVR-istica au un flux de informatii ce se anuleaza pe sine intr-o zarva fara intelesuri. Mereu aceleasi discutii partinice, in care fiecare parte isi sustine orbeste cauza, in care nu se discuta idei ci atacuri impotriva celuilalt. Aceasta se vrea "politica aratata natiunii". Ca atare romanii n-au invatat nimic...

Romanii n-au invatat nici indatoririle cetatenesti. N-au invatat ca desi nu mai e impusa prin lege, prezenta la vot e impusa de un minim comportament corect social. Cine nu isi spune parerea, nu are dreptul mai apoi sa nu fie de-acord! Pe romani insa nu-i mai intereseaza. "Toti sunt la fel", spun ei. Resemnarea ce vine nu din necunoastere, ci din lenea de a cunoaste, de a te informa!

Romanii n-au invatat sa tina minte, nu isi pun nici mintea dar nici memoria la contributie. Atunci cand cineva iti promite ceva azi, iar peste 4 ani, acelasi vine si promite din nou aceleasi chestii oare mai poti sa-l crezi?! Insa cine mai asculta pe cine la noi? Noi nu-i ascultam pe politicieni in campanie si tot asa ei nu ne asculta pe noi dupa ce sunt alesi.

Romanii nu au invatat fiindca nu vor, fiindca nu ii intereseaza si mai ales fiindca nu sunt in stare! Asta nu vine din imaturitate ci din prostie! Ei nu mai voteaza vorbe, nu mai voteaza oameni ci voteaza culori! Doar pentru prosti trebuie culori!

Iar prostia cea mai mare e vizibila acum in campania electorala. Aproape jumatate din alegatorii nostri vor fi cei de la sate. Nu mai suntem o tara majoritar agrara dar la sate profitand de constiinta obsteasca procentul de prezenta la vot e mult mai ridicat decat la oras. E simplu la ei: duminica, biserica, vot apoi pe ulita. Astfel ajungem la procentaje egale. Ce ar putea constata oricine ar inspecta votul la sate? O frauda enorma: fiecare primar de comuna are ordine clare de la centru sa faca hobby, lobby si zdrobby pentru "catindatul culorii sale". Veti gasi afise electorale pe masinile sau pe usile Primariilor, pe la biserici, la Politie...Comenteaza cineva ceva? Tiganii din fiecare sat sunt ademeniti si cumparati cu plase de alimente sau cu bani, la fel si cei care se vor ocupa de recrutari. E un soi de joc piramidal al alegerilor. Asadar, tu, cel care urmaresti mass-media, iti faci informare incrucisata televizor-ziare, iti zdrobesti creierii cu argumente si contraargumente si apoi te duci la vot cu marele tau vot in mana, gandeste-te ca pe langa votul tau vor mai intra si vreo 10 voturi ale tiganilor cumparati care e foarte probabil sa iti striveasca astfel dreptul tau electoral. Chiar: oare cati romani se informeaza de fapt? Realitatea TV si Antena 3 ating rareori rating-uri de 2-3%. Emisiunile de stiri cele mai urmarite sunt cele ale ProTV-ului, 70% din ele infractiuni si doar putina politica, cat sa nu cada greu la stomac. Talk-show-urile nu mai atrag cu absolut nimic. Aceleasi fete, aceleasi idei pregatite in prealabil de responsabilii de comunicare ai partidelor, permutate dintr-un studio in altul... Daca 5% dintre romani sunt bine informati si atenti urmaritori a ceea ce se intampla in viata noastra politica eu ma declar uimit de acest numar prea mare fata de asteptarile mele!

Pe romani nu-i mai intereseaza, nu-i mai atinge in mod direct, nu mai pricep ce conexiune are lupta politica de la nivel inalt cu viata lor de zi cu zi. Pe romani nu-i mai intereseaza de fapt democratia. Poate isi vor schimba opinia cand criza economica ii va face sa caute raspunsuri si apoi cauze... Asadar, pana atunci vor hotari cei multi, cei vizati de fapt de gesturile ample electorale. Pentru un alegator normal porcul nu se mai poate ingrasa in Ajun! Vor hotari cei multi si usor de prostit. Traiasca asadar prostocratia!