joi, 25 februarie 2016

Lumile noastre paralele




Nu te socheaza incrancenarea? Discutiile tot mai incrancenate de zilele astea din gradenele meciului ANAF-Antene seamana lasa tot mai mult impresia de fenomen Ultras. Ii stii, sunt acei spectatori care se percep dintr-o data ca actori, pentru care nu mai exista decat prieten, langa ei si dusman, in tabara adversa. Nu mai exista fair-play, nu mai exista nuante si jumatati de masura si nu mai exista nici cai de intoarcere. Exista doar adevarul lor si minciuna celorlalti.

Bineinteles ca ai vazut asta si ca chiar si tu, cititorule, te incadrezi statornic intr-o categorie in acest subiect. Esti Pro/Contra ANAF si Contra/Pro Antene. Crezi ca cei mai multi gandesc ca tine, ca forta oamenilor este cu tine, ca in mediul tau de informare predilect adevarul tau este adevar universal. Si chiar nu te inseli. Daca esti mai mult internaut, atunci cu siguranta cei multi, cei ca tine, sunt impotriva Antenelor. Daca esti mai degraba telespectator, atunci probabil ca esti contra ANAF. Stii si ti se repeta mereu faptul ca voi sunteti cei mai multi, ca adevarul este al vostru. Si chiar nu esti mintit, chiar sunteti cei mai multi. Vezi? Sunt doua galerii situate in doua tribune complet diferite. Cu siguranta nu se aud vorbele bune trimise dintr-o tribuna spre cealalta. Ca la orice meci, pe stadion, intotdeauna se aud cel mai bine injuraturile. Ai sesizat cantitatea incomensurabila de injuraturi trimise dintr-o parte spre cealalta? Doar ceilalti o fac, noi avem dreptate, nu? E cea mai veche poveste.

Ce se neglijeaza? Tocmai terenul din mijlocul tribunelor, spatiul care ar trebui sa fie principalul, cel care ar trebui sa ne intereseze pe toti. L-ai observat macar, cititorule? Este terenul in care telespectatori sau internauti, trecem unii pe langa altii pe strada, este terenul in care toti injuram administratia, locala, judeteana, nationala si este terenul in care, in toamna, se va da o lupta decisiva pentru viitorul nostru, al tuturor. Te-ai gandit oare la cum vor arata anii de dupa 2016 pentru tine?


Priveste scorul, intelege numerele

Haide sa vorbim despre lumea reala. Pe internet suntem multi. Facebook-ul e puternic in Romania. Sunt 8,4 milioane de conturi si un procent de 51,1% dintre acestea sunt detinute de utilizatori care au intre 18 si 34 de ani. Mai sunt vreo 20% ale celor de la 35 la 44 de ani (astia suntem deja veteranii), in 10% pana la 54 de ani si, fii atent, doar 7% de la 55 de ani in sus. Mai trebuie sa spun ca toti privim in acelasi fel?

Haide sa privim si partea televiziunilor. Tii minte ca vinerea trecuta ti s-a prezentat mitingul golas al Antenelor, plasat la o ora imposibila (cand toata era inca la munca). Si ai ras de jalnica adunare, in spatiul tau au curs ideile de genul : "Sunt batrani, sunt doar 2-3000 de oameni, astia-s, de fapt, antenistii?!" Insa ai vazut apoi cifrele de audienta de pe paginademedia? Ei bine, vinerea trecuta, intre 3 si 6 dupa-amiaza, Antena 3 a avut o medie de 1.192.000 de telespectatori. Vrei o comparatie? Sa luam Digi24-le, singurul post de pe la noi care isi asuma si o misiune educativa. A avut pe acelasi interval orar 64.000 de urmaritori. E trist? Ar trebui sa fie alarmant!

Vezi inversul cifrelor de la internet? Mai pot adauga ca  in seara in care Antenele au fost calcate de ANAF audienta lor a depasit lejer 2 milioane. Vei spune ca 8 milioane de conturi de Facebook nu se compara cu 2 milioane de telespectatori, din care, poate, vreo 10% se uita, ca si mine, doar ca sa se distreze si sa vada cum se prezinta adevaruri trunchiate. Poate ai dreptate, insa uiti ceva: cati dintre acesti oameni chiar conteaza in deciziile societatii. Cati se duc la vot atunci cand chiar conteaza, cati dintre cei care au cont de Facebook si cati dintre cei care urmaresc o televiziune de stiri, ba inca mai si devin partizani ai cauzei sale de victimizare?


Concret, Antenele se victimizeaza pentru voturi.

Temele de acum sunt false, iti dai seama de asta, nu? Pe de-o parte Antenele se victimizeaza, stiind bine ca nu pot fi evacuate, cel putin nu mai devreme de un an sau doi. Mai degraba pierde va trustul Intact procesul de santaj cu RCS-RDS-ul, acolo daunele comerciale si penale ar putea fi mai grave. La ce foloseste victimizarea in an electoral? La cresterea publicului captiv si la radicalizarea lui. Realizezi ca un potential de 1,5 milioane de votanti poate reprezenta 25% din totalul celor prezenti la urne in toamna lui 2016? Vezi, nu mai vorbim despre audienta, despre reclame, o tema falsa la o televiziune de stiri, vorbim de o miza mult mai mare: publicitatea politica. Telespectatorii Antenelor vor cumpara in toamna un produs politic. Ti-ai pus intrebarea ce marca va avea acela? Ti-ai pus pe de alta parte intrebarea ce va vota Internetul? Intreaba-ti prietenii cu cine ar vota la parlamentare daca chiar maine ar fi alegeri. Iti vor zice partide? Nu cred. Iti vor zice nume? Ai sa vezi ca nu stiu nici cine le sunt actualii parlamentari de circumscriptie electorala. Asadar, cat valoreaza cele 8 milioane de conturi Facebook din punct de vedere politic? Nu compara cu ceea ce a fost in 2014, campania prezidentiala e mult mai simpla, optiunile se cristalizeaza rapid. La parlamentare ai insa partide, ideologii, concepte, antecendete, nume de parlamentari, mandate trecute in care n-au facut nimic. Deci? Cu cine ai vota? Antenele ofera in contrapartida un discurs simplist, n-ai nevoie de background-ul politic. Isi identifica adversarii si cu cine trebuie sa voteze publicul pentru ca acei adversari sa fie striviti. Un vot din ura e un vot simplu.

Crezi ca tu, cel din internet, poate deschide ochii unui "telespectator"? Crezi ca poti schimba convingeri, religii politice peste noapte? Atunci intreaba-te singur, daca Antenele ti-ar demonstra maine, cat se poate de clar, ca dreptatea e a lor, tu le-ai da dreptate?


ANAF-ul iti ofera satisfactie? Distractia costa!

ANAF-ul ce joc face, te-ai intrebat? Crezi ca va recupera cele 60 de milioane de pe terenurile evacuate? Crezi ca Antenele vor inceta emisia? Daca prin absurd ar fi evacuate, dupa un tambalau istoric, cum nici la OTV n-ai vazut vreodata, vor relua emisia in maxim 3 zile, timp in care publicul lor va fierbe, situatia va atinge paroxismul. Sincer, tu crezi ca Antenele vor fi oprite cu atat? Sau iti doresti actiunea ANAF acum doar pentru a le da un sut Antenelor, pentru a le vedea sicanate? Tine cont, este an electoral, distractia ta de acum pe seama Antenelor te va costa la toamna scump.


Care e miza?

Ai observat oare ce politicieni ne-au fabricat Antenele? Cristiana Anghel e doar mascota de capatai, dar pana la ea, vezi un pic cati dintre parlamentarii actuali au trecut si au fost avizati de studiourile Antenelor. Acolo au capatat notorietate fiecare dintre ei, acolo si-au castigat functia. Iti dai seama, bineinteles, ca ne asteapta inca o promotie de politicieni antenisti. Si sa n-avem norocul ca inca vreuna dintre vedetele postului sa intre in politica, asa cum a facut-o Firea, ca sa vezi atunci prezenta la vot pentru ei! Primul semn al posibilului dezastru din toamna il vei vedea atunci cand Firea va castiga Primaria Bucurestiului, cu o campanie a Antenelor, bineinteles.

Stii care e, de fapt, miza pentru tine, pentru mine? Guvernul Ciolos, continuarea proiectului de acum. Da, guvernul asta calificat in scarba la televiziuni drept "Tehnocratii" chiar ar fi singura optiune politica a noastra. Pana la toamna, fii sigur, Ciolos va intra intr-un partid sau, la fel de probabil, se va face o coalitie care va garanta continuitatea acestui guvern. Guvernul asta va da lupta cu un electorat suficient de antenist cat sa poata aduna, la nevoie, vreo 50% de voturi de blam. Totul tine de cat de inversunati vor fi si cat de clar vor pune tintele. Antenele deja il ataca pe Ciolos si au nevoie doar de dovezi mai clare, de declaratii mai transante ale lui Ciolos ca toata mamaliga ce-i mereu aproape sa explodeze. L-ar fi atacat si pe Johannis, doar ca, atunci cand nimeni nu se astepta, Klaus a dat o declaratie care a demolat tot esafodul construit deja de Antene si a cam stins valvataia de acolo. Bineinteles si-a luat injuraturile de rigoare din partea cealalta, de pe net, dar te-ai gandit daca nu cumva Johannis are acelasi scop si anume "Guvernul Ciolos"?

Gandeste-te bine, priveste terenul, nu tribunele, intelege ca exista o strategie si ca pasii care se fac in teren nu dicteaza neaparat binele sau raul. Pur si simplu conteaza ce se va intampla la toamna, cine va invinge atunci. Si, bineinteles vor fi concesii, pe care le poti intelege sau de a caror scarba o poti apuca pe o a treia cale (ce nu exista) sau, si mai sigur, poti sa declari absenteism politic. Dar atunci pune-ti sincer intrebarea: "Sunt pregatit pentru o guvernare PSD din 2016 incolo?"