luni, 7 septembrie 2015

Xeno-furia

Urmaresc oripilat, de cateva zile, ura rasiala ce izvoraste din toti porii est-europeni fata de valul migratiei musulmane. Aud vocile radicale ale unor lideri politici zonali, cunoscuti ca galagiosi, dau peste o sumedenie de stiri fie false, fie nu tocmai exacte, dar cea mai odioasa este modul in care se face propagarea si cresterea acestei avalanse in luarile de pozitie ale oamenilor simpli pe forumuri, pe Facebook, adica acolo unde simt ei ca pot sa fie si sa spuna exact ceea ce sunt.


O ura latenta, dezumanizanta, iese acum la lumina. O cruciada virtuala se desfasoara amplu in societatea noastra. Mi se pare ca nu mai exista nici ratiune, nici crestinism, nici valori europene comune. Exista doar teama, violenta de limbaj (pasul esential catre violenta fizica) si infierbantare dusa la paroxism. Cum poti sa ai dialog cu astfel de oameni speriati de Apocalipsa Europei, ce sa le explici? Incearca numai sa aduci argumente pentru moderatie si vei sfarsi lapidat de corul parerilor si acuzelor implacabile. Am incercat in cateva randuri pe Facebook asta, asa ca am simtit pe propria mea piele ceea ce zic. Dar ce asteptari naive sa fi avut eu, cand nici macar apelurile bisericilor nu au obtinut rezultate? Cand omul spune ca urmeaza islamizarea Europei, atunci n-ai voie sa-l contrazici, ii strici toata “bucuria” profetiei.

De unde a rasarit insa tot acest curent? Chiar si numai la inceputul anului, opinia populara majoritara era oarecum favorabila pentru musulmanii care comisesera atacurile de la "Charlie Hebdo". Intr-un fel, se dadea dreptate fenomenului religios, fie el si extrem. Se spunea atunci ca musulmanii fusesera jigniti, fusesera calomniati, libertatea europeana de expresie fusese o palma prea grea pentru ei. Ei bine, priviti acum jignirile revarsate pe internet, planurile romanilor pentru refugiatii inca neadusi. Caricaturile lui Mahomed par pe langa astea abtibilduri din pufuleti. Xenofobia actuala e dublata de factorul religios si potentata la maximul de mai marii zilei, direct interesati in mod odios de manevrarea energiilor sociale, dar si de manipularea pseudo-stirilor virale din on-line. Nimeni nu mai sta sa disece si sa confrunte informatiile, adevarul a devenit unul singur, absolut.

Apelul la umanitate, la suflet, nu are nicio sansa de izbanda in aceste conditii, atunci cand mintile sunt incinse, cand accentul cade pe rational. Iar rational este ca suntem condamnati sa ne luptam cu imigrantii. Ei bine, atunci haideti sa judecam doar cu unealta ratiunii:


Asadar, musulmanii vor veni oricum in Europa. De ce? Pentru ca aici e bine. Puneti-va in locul lor. Unde ati pleca? Inspre tarile arabe, acolo unde foamea si ISIS-ul sunt ca si acasa sau inspre o alta lume, fie ea si crestina? Cine vinde totul si risca chiar si viata intr-o calatorie pe mare este clar ca e ferm in hotararea de a ajunge la destinatia vizata si visata. Cum ii poate primi Europa? Cu ziduri, garduri si bastoane? Nici macar Zidul Chinezesc n-a reusit la vremea lui sa fie o stavila atunci cand a existat vointa de a-l trece. Vointa umana depaseste orice obstacol, orice munte. Puneti-le pierdici si vor dori si mai mult, si mai multi, sa ajunga in Europa. Exista si o alta cale de a-i primi? Da, este metoda nemteasca. Primire cu bratele deschise, gazduire si masa, 143 de euro per refugiat / luna (bani de buzunar) si, dupa 3 luni, drept limitat de munca. Dorinta de integrare, macar declarativ-oficiala, suport si apoi, dupa ceva vreme, cerinte pe masura. Merkel nu e Maica Tereza, pentru ce ofera acum va pretinde altceva in schimb, un pic mai tarziu. Ce ar putea castiga? Suficient ar fi sa asigure sistemul de pensii pentru Germania, o valoare pe care noi, ceilalti, o vom putea aprecia corect doar peste cativa ani. Si tot logic vorbind, cum poti face integrare reala atunci cand primesti pe cineva cu ostilitate, cand il marginalizezi, cand il tii la distanta? Cum poti sa crezi ca te vei apropia de vecinul tau atunci cand nu il vrei cu adevarat in apropierea ta si cum crezi ca se va apropia el de tine?

Europa are in acest moment ceva din segregarea americana a anilor ‘50. Valorile umaniste au capotat in fata celor capitaliste, cultura nu ajuta pentru acceptarea si intelegerea specificului sau a normelor islamiste, raportam egoist totul la grila noastra de perceptie si, mai rau, avem parte si de distorsionari din media. Nimeni nu poate privi dincolo de stire, dincolo de socul unor imagini, de cum se construieste prim-planul si ce exista dincolo, in fundal. Nu exista confruntarea informatiilor si, mai mult, nu exista sanctionarea manipularii si a informarii strambe dovedite o data. Atunci cand frica instinctiva este cultivata, fara prea multe explicatii dar cu multe lozinci si simbolistica, atunci avem de-a face cu o manipulare dupa manual.


Cui foloseste hranirea fricii? Nationalismului cel mai periculos, cu identificare “dusmanului universal” al civilizatiei noastre. Nu putem fi europeni pentru ca nu ne lasa musulmanii. Iar daca nu ar exista atatea constrangeri legale, atunci sunt sigur ca ISIS ar putea sa existe, fara jena si intr-o forma crestina. De fapt, vremea Inchizitiei spune ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu