duminică, 17 aprilie 2011

Fluierand a paguba

Mysport-ul e din nou in mare suferinta. Imi e mie rusine de rusinea lui. Probabil ca in 1-2 zile va fi din nou activ dar, pana atunci, ma vad nevoit sa postez din nou aici. Atunci voi muta tot articolul (precum si potentialele comentarii) pe site-ul obisnuit. 

Theo Kraciunescu - Mugur de fluier




Se intampla uneori ca atunci cand n-ai ce face, fluieri. Poti fluiera doar sa treaca timpul, asteptand vremuri mai bune, de pilda promisul sezon viitor, poti fluiera a dezaprobare si asta ar fi de preferat injuraturilor mizerabile proliferate pe stadioanele noastre sau, daca esti arbitru, trebuie neaparat sa fluieri ca sa-ti dovedesti existenta si sa incasezi baremul (cu cat se vorbeste mai mult de tine dupa meci, cu atat inseamna ca ai fost mai implicat; suspendarile vin si trec, meseria si notorietatea merge inainte).
...
Cam asta face si CFR-ul nostru acum. Fluiera, cum stie el mai bine... Ba nu, stati sa privesc mai atent. De fapt se fasaie, de dezumfla cu fiecare etapa ce trece, se apropie tot mai greu de finish, ca un maratonist mediocru, sleit. Nici nu mai conteaza ca face un pas sau ca face trei deodata, important e ca linia de final se apropie din inertie iar cei care trebuie sa abandoneze inca nu se vad, in spate, dupa colt. Nu mai are nicio importanta cum arata el insusi, CFR-ul, cum mimeaza sportul, cum se vede ca vrea dar nu mai poate. Sa-i facem o poza acum si sa speram ca vom avea ocazia ca atunci cand vom mai fi vreodata suparati pe nereusite de moment sa ne gandim, uitandu-ne la amintire, ca s-a putut si mai rau!
...
Tura de la Brasov n-a facut nici ea exceptie de la regula deja instituita. Aceiasi pedalare in gol, aceleasi lucruri pe care le banuiam deja. Singura mare noutate – 2 goluri! Daca privim insa critic gasim imediat faptul ca de fapt in tot meciul am avut doar 4 ocazii (din care 2 ca urmare a unor extraordinare executii ale lui Rada) si ca, cel mai grav, au existat perioade de zeci de minute in care echipa nu mai putea lega 3 pase consecutive, in care ne aparam in 30-40 de metri de poarta. Nu contest, s-a vazut o ambitie mai mare a echipei, jucatorii au incercat sa fie mult mai atenti, mai implicati in joc, dar, ce folos, atata vreme cat terenul parea mereu inclinat spre poarta noastra, cat jucam mereu in rampa. M-am gandit o clipa cine erau adversarii nostri. In tur, in Gruia i-am batut cu 4-0, fara sa parem a gafai deosebit dar, mai ales, comparatia e mai dureroasa cand ne gandim la sezonul trecut. Atunci am dat gol in minutul 19 (acum am reusit asta in minutul 17), pentru ca mai apoi, tot meciul sa-l tinem sub control, sa mai avem chiar cateva ocazii, sa castigam cu 1-0 fara emotii exagerate. Repet, totul se intampla in acest secol, da, chiar anul trecut! Spunand aceasta cred ca se intelege clar de ce fluieratul nostru nu poate fi decat a paguba. Nimic nu a durut mai rau in reprezentatia de azi decat neputinta de a juca fotbal, de a avea mingea, de a arata de ce avem fotbalisti de nationale. Partial este vina jucatorilor, desi fiecare a dat cam ce-a avut el mai bun, partial este vina antrenorului (in conditiile astea Peralta este necesar precum aerul!) si global al managementului echipei, cea care a permis o astfel de situatie. Inteleg ca De Zerbi e accidentat, ca Muresan era suspendat dar macar 5-6 jucatori cu capacitate de a controla si a pasa o minge tot ar trebui sa existe intr-un lot cu pretentie de fotbal. Asta avem, asta servim. Ca o impresie generala, prestatia de azi o evaluez, comparativ cu cele din ultimele etape, undeva peste cea din meciurile cu Astra si Rapid.
....
Nu stiu daca la cum s-a alcatuit azi echipa puteam obtine mai mult. Cred chiar ca fara fazele aparute din mai nimic puteam fi victime sigure. Unde s-a gresit? De la mijloc in sus. Pe langa faptul ca deja amintitul Peralta a fost tinut deoparte (posibil obosit, accidentat, dupa ciocnirile de joi), trebuia sa combinam cumva cu Sare, Kivuvu, Kone, Dica si Bastos (in rol de Peralta ofensiv). Cititi inca o data cele 5 nume si incercati sa gasiti metode si episoade in care cei enumerati au avut combinatii de efect. Da, stiu: Bastos-Kone. Singura si unica! Problema se pune, cum sa ajunga mingea la Bastos? De la Kivuvu, nu merge, Sare a parut mult mai neinspirat azi,  Dica, pe stanga, nici nu s-a stiut ca exista, iar de la fundasi direct catre atacantul singuratic, inutil, fiindca, de fapt, Kone a fost mai activ ofensiv decat atacantul Bud. Sigur, faza defensiva era bine inchegata, cu probleme mari doar la Panin, cel care a parut lovit de „edimarita”. Ca atare nu putea sa rezulte decat un joc cu multe icnete si prea putine triluri de primavara fotbalistica. Ce s-ar fi putut face, sa fie altfel? In primul rand, Peralta! Apoi sa acoperim cumva si partea stanga, fie prin intrarea lui Nicoara sau Negrut (de ce nu?), jucatori pentru acea zona sau, macar, prin introducerea lui Hora pe dreapta si trecerea lui Kone pe stanga. Dica, chiar daca are bunevointa, nu poate fi util acolo. Dar stati, el nu ar fi trebuit aruncat pe banca! Se prea poate ca Dica sa fi fost mai util, mai bine integrat in echipa decat Sare, deci cel care ar fi trebuit sa iasa din schema ar fi fost ivorianul. In felul acesta am fi avut poate mai multe pozitii active, care, cu siguranta ca ar fi ajuns sa comunice intre ele. In fata nu condamn alegerea lui Bud, chiar daca n-a fost in stare sa tina de minge, chiar daca se arunca orbeste intre 2-3 adversari. Nici Bus, dupa pauza, n-a facut mare-branza, singurul lucru bun fiind ca a scos cumva, cam usor, lovitura libera din care am marcat golul doi. Iar Batin, nu se impunea la jocul acesta de forta. Trebuie sa aprob si gestul lui Minteuan, de a schimba rapid, dupa pauza, doi oameni. Daca pana acum il criticam fiindca e fricos si muta tot prea tarziu, iata ca acum si-a luat inima in dinti, a miscat ceva, a incercat. Ca nu i-a iesit nimic mai bun, cine nu incearca, nu greseste, nu?
...
De ce nu a mers jocul de pase? Fiindca nu am construit asa ceva, in timp. Lui Bus nu-i putem cere sa simta deplasarea coechipierilor, atata vreme cat el nu si-o simte bine nici macar pe a sa,  nu are suficienta experienta. Bud a venit anul trecut si a fost pus sa joace un sistem de „iau mingea, ma intorc si sutez”. Kivuvu isi stie deja limitele, nici nu incearca pasa, iar Sare, nu vede jucatorul sau complica uneori nejustificat, cu pase pe sus, in care se pierde timp la preluarea mingii. Bastos nu alearga suficient si nici nu reuseste driblingurile ce-i ies singurului nostru jucator de creatie, Peralta, care nici macar el nu e robot, nu e sfant sa preschimbe pasele in minuni. Kone in schimb cand ia mingea vede doar poarta, un lucru care ma face sa cred ca joaca mai mult pentru sine. Da, a dat primul gol, dar ati observat ceva? Aceea a fost o situatie de trei jucatori singuri cu portarul. Kone, in loc sa dea pasa in centru, pentru Bud sau Dica ce aveau poarta goala in fata a preferat un sut riscant. I-a iesit, nimic de zis, dar hai sa ne gandim ca rata. Ce si-a auzit Traore la Roma ar fi fost fosnetul padurii pe langa tunetele ce s-ar fi revarsat pe Kone. Ceea ce a facut el la primul gol nu se prea face, interesul echipei trebuie sa primeze intotdeauna. Si ca tot am ajuns sa vorbim despre primul gol. Brasovenii spun lucruri traznite! Ca a fost hent? Daca vreti voi cauta stop-cadrul in care Cadu atinge mingea cu umarul, partea sa superioara, sau, daca ar fi sa spun anatomic, a lovit cu „acroniomul” si nu cu „humerusul”. Dar nu vorbim despre o interceptie in terenul advers ci de una in zona careului nostru! Cum s-a ajuns ca de acolo, de la neacordarea unui hent imaginar sa se ajunga la o situatie de gol iminent la poarta adversa? Daca veti urmari faza, veti vedea ca la hent si la iesirea la offside pe care ei cred ca au facut-o bine, cel putin 4 adversari, in cele 2 situatii, ridica mainile, se ocupa cu protestele, nu cu alergatul, cu jocul. Daca despre offside nu se poate vorbi, unanim admis ca a fost faza corecta, la hent nu exista decat viteza naturala a filmarii, dar nu cred ca se pune problema. Asadar, daca i-a furat cineva pe brasoveni la acea faza, au fost jucatorii lor care aveau treaba cu arbitrii. Probabil ca ati notat si la alte situatii o nervozitate si un tupeu un pic exagerat al stegarilor in dialogul cu arbitrul (au luat chiar repede galben pentru asa ceva). Iata de ce cred ca sportul are felul sau istet de a pedepsi anumite manifestari.
...
Chiar si la 1-0, dupa cum ne-am pus pe doua linii de recuperare, imi era clar ca nu vom scapa fara sa luam gol. Si, sa recunoastem, in cel putin 1-2 ocazii am avut noroc mare, cum a fost in finalul primei reprize cand la lovitura de cap a lui Ilyes, mingea s-a lovit de corpul lui Minca si s-a oprit in fata liniei, cat s-o prinda portarul nostru. Nu am avut ocazii clare de a face 2-0, am permis brasovenilor sa ne impinga tot mai mult catre poarta, am faultat in zona careului iar golul egalizator a venit cat se poate de just. La acea faza probabil ca a gresit in primul rand cel care trebuia sa marcheze autorul golului, adica Diogo (altfel, din nou, foarte bun pe dreapta), dar, la acel gen de faze de regula toata aparea CFR-ului este data peste cap, reluarile arata ca asa cum am luat si acel gol doi de la Severin, dupa un corner, marcajul om la om se face defectuos, jucatorii nostri par mereu cu 2 pasi si o secunda in urma adversarului. Asadar nu am avut nicio sansa sa scapam fara sa luam gol, in maniera aceasta, asta chiar daca Rada-Cadu si Diogo au facut un meci exemplar. Si, sa nu uitam, noutatea zilei: Minca. A inceput printr-o minge usoara scapata printre brate in corner (bine ca era la marginea portii, caci altfel acolo luam gol), faza la care ne-am gandit ca e Nuno Claro resapat. Apoi a inceput sa fie solicitat cu mingi mai grele, moment in care mi-am dat si eu seama ca are tehnica net superioara portarului portughez. Pune mainile pe minge mai corect (dovada ca aceasta il asculta, i se lipeste deseori cuminte de manusi), degajeaza mult mai lung (chiar prea lung, fiindca azi i-a dat vreo 2 pase portarului advers) si isi pune in valoare inaltimea (la centrari) si mobilitatea mult mai bine.... fata de Nuno Claro si respectabil, corespunzator cu statutul unui portar de prima liga. Mingea prinsa din plonjon in a doua repriza spunea multe si despre calitatile lui si despre increderea pe care o capatase. Problema la el sunt momentele de lipsa a concentrarii, e tot genul de portar care greseste cand nu te astepti dar, mai rar probabil decat Nuno Claro. Dupa evolutia de azi sunt sigur ca Minca va ramane titular pana la finalul sezonului, asta in conditiile in care antrenorii si conducerea s-au aratat mereu foarte rabdatori cu gafele portarilor.
....
Daca pe Panin l-as desemna cel mai slab om al nostru azi, in schimb ceilalti din aparare au fost cei mai buni. Cadu, din nou, peste tot, blocand totul, dar surpriza a venit de la Rada. In aparare a fost foarte precis dar in atac, la cele doua lovituri libere a fost magic. De Zerbi are un concurent serios la acest gen de faze, Muresan sa isi pastreze suturile pentru bombardamente, toti ceilalti sa-i faca loc lui Rada. Daca a putut ca in 2 faze, de la destul de mare distanta de poarta sa plaseze bine si suficient de tare mingile in vincluri opuse, cu tot cu golul care ar fi trebuit sa insemne 3 puncte inseamna ca merita desemnat ca executant oficial al loviturilor libere. Initial faza antemergatoare sutului m-a enervat: Sare se certa cu Rada si Cadu, tot ca niste copii cine sa bata catre poarta. Nu stabileste antrenorul cine bate?! Apoi, am fost uluit cand am vazut ce frumos a desenat mingea traiectoria si cum portarul brasovean era sa se loveasca din nou de bara (acelasi portar pe care „l-a calcat cu bicicleta” si De Zerbi). Dupa cum loveste mingea Rada, dupa cum da cu capul, pare ca stie mai multe decat vrea sa ne spuna. Oare n-ar trebui „interogat in alte partide?
...
Tinand cont ca am egalat in minutul 78, cred ca eram in stare sa tinem de acel scor. Adversarii cazusera fizic, asa cum s-a si vazut in singurul nostru forcing in aceasta partida, pe ultimele 5-10 minute. Doar ca de data asta a fost chiar grosolan fluierul arbitrului. Putea sa dea orice acolo. Cartonas galben pentru simulare, oprirea circulatiei in intersectie sau tonul pentru Corul Arbitrilor Autentici, dar sub nicio forma 11 metri, nu atata vreme cat Kivuvu luase prim-planul la minge si cat adversarul implora caderea in careu, mai degraba neincrezator in sansele de reusita. Cu acest penalty Craciunescu se poate prezenta linistit la Salon International de Inventii de la Geneva! Dar, va intreb: la ce folosea asta? Avem deja in acest sezon un raport REAL de aproximativ 2-1 (erori contra–pro). Suntem oare vanati? Are cineva ceva cu noi? Nu cred, fiindca nu mai speriem pe nimeni. Si atunci? De ce a simtit nevoia neaparata ca dupa o lovitura libera data noua cam usor la 25-27 de metri (s-o fi gandit ca de acolo nu se dau goluri), la nici un minut distanta, sa faca o astfel de gluma de prost gust de arbitraj. Si, sa nu uitam ceva vis-a-vis de Teo Craciunescu. Meciul CFR-Astra 2-2 din tur, cu Bjelanovici primind galben pentru o simulare la o faza la care a fost accidentat pentru 2-3 saptamani (si la care se cerea rosu cert pentru adversar - fault, ultim aparator) sau cu penalty clar neacordat noua, acea partida a fost facuta praf tot de sus-numitul. Iata 4 puncte aproape sigure, pierdute in 2 meciuri... Oare si trucurile, impresiile, nu numai functiile in arbitraj se dobandesc tot prin nepotism?!...
....
Evident, televiziunea nu a putut oferi reluare decat dupa vreo 4 minute, timp in care lumea trebuise sa accepte concretul: golul 2 de la tabela nu-l mai poti intoarce. Drepturile tv cele mai scumpe din istoria mass-media romanesti se pot ambala oricum, nu? Comentariu dezolant, filmare cu doar cateva camere, un regizor de transmisie probabil adormit in car (dupa cum camera de cadre apropiate facea panoramari spre alte cadre, fara a fi comutata imaginea pe vreo alta). Reluari din pozitii bune nu putem avea, vom auzi deci doar vorbe, vom auzi doar partea care convine si-asa pe noi nu ne mai intereseaza, vom intra curand (sper) in vacanta... Si, de fapt, a denunta erori precum cele din acest sezon ar echivala cu a fluiera in biserica. Deci raman cu mahnirea ca am pierdut astfel 3 puncte pe care chiar nu le meritam dar de care am fi avut enorma nevoie pentru a departa orice cataclism sub semnul retrogradarii. Asa va trebui ca in partidele de acasa cu Steaua, Otelul, Vaslui si chiar si Gloria Bistrita sa luam macar 4-5 puncte (din deplasare nici nu mai imi fac sperante fara predestinare. Propun totodata, pentru a nu ne indeparta prea mult fanii ca pana la sfarsitul sezonului actuala echipa sa se numeasca CFR II sau poate chiar CFR III (dupa modelul Barcelonei, nu?). In felul asta am putea parea si altceva decat niste „fluiera-vant”...