duminică, 13 februarie 2011

Primul popicar al tariiA tot lasat sa se adune subiectele. Fiecare pe locul sau, destul de aproape unul de altul, dar, in acelasi timp, fiecare de sine statator, fara tangenta vie cu celelalt. S-au asezat in ordine, unul langa altul, ca intr-un manunchi. Atunci s-a uitat la camere, si-a suflecat manecile si-a trosnit degetele, a pus mana pe bila cea mai mare ce-o avea la dispozitie, a DNA-ului, si a tintit dupa subiectul ce tocmai se pusese cap de lista: "vamile".

Bila a pornit pe pista sa prestabilita cu mare vuiet, cu scantei dinadins spectaculoase si a lovit in plin. Stop cadru!

Asa s-ar decripta acest giga-scandal al ultimelor saptamani. Toate acele coloane de girofaruri, elicopterele si ostile de mascati vor a crea secventa perfecta din "La piovra", un serial ce inca ar mai face excelenta audienta in Romania chiar si in prime-time. Era imposibil asadar ca aceasta imagine sa nu ia fata tuturor celorlalte. Si sa fim realisti: stralucirea unui girofar poate ascunde oricand cenusiul crizelor noastre sociale de zi cu zi. Era nevoie de aceste efecte speciale, era nevoie de captarea si distragerea atentiei, coloana oficiala a anchetatorilor obliga sa traga pe dreapta toate celelalte coloane de protest, de critici sau orice altceva ar mai fi pornit catre Cotroceni. Asadar, subiectul principal luat in catare nu putea fi decat VAMA. Lovita insa cu cat mai multa putere, eficienta, popica aceasta ar fi imprumutat energia bilei si catre celelalte. Care ar fi acestea? Toate cele care ar putea perturba privirea prezidentiala catre o pista cat mai neteda din punct de vedere politic.

Sa le luam pe rand. In primul rand era problema vamilor, o chestiune care deformase rau de tot presul sub care fusese pitita. Era nevoie sa aratam Europei ca suntem in stare sa luam farasul, sa scoatem murdaria si s-o aruncam la gunoi. Cred ca si Europei ii plac filmele de actiune. Pacat ca n-au putut cobori mascatii pe franghii, direct din elicoptere, cu ceva urmariri si explozii. Ar fi fost mai palpitant totul, dar pana la urma se luptau cu niste bieti functionari corupti. Nu-i nimic, poate data viitoare va fi si mai mult show!

Langa acest subiect statea tot mai infipt si mai puternic jalonul central, unul cu risc sporit de pericol: Blaga. Daca i se putea aplica o lovitura sub centura, atunci doar asta putea fi. Deja popica se clatina oarecum. De ce trebuia lovit Blaga? Doar fiindca a marait de cateva ori in alta octava decat cea prezidentiala? Ar fi ramas doar cu atat, atata vreme cat partidul era ca un monolit. Dar acum vine cheia: momentul! De ce nu s-a aruncat DNA-ul mai devreme? De ce nu mai tarziu? De ce tocmai acum? Momentul, in sine, este efectul esential imprimat bilei, cea care, daca va lovi acum cat mai puternic s-ar putea intr-adevar sa-i dea posibilitatea lui Basescu sa strige "STRIKE!". De ce trebuiau vamile acum? Fiindca in martie se hotaraste Schengen-ul. Nu vor fi sanse dar macar vom putea da vina in totalitate pe Bulgaria, aratand ca noi eram capabili sa ne gestionam problemele si ca doar ei sunt piatra de moara de gatul nostru. De ce trebuia acest moment catre Blaga? Fiindca in doar cateva luni e inevitabil congresul PDL unde "Buldogul" vroia sa candideze, cel mai probabil impotriva unicului competitor numit de "Creator". In orice cursa cineva castiga, veselie mare, strangeri de maini, de relatii, de prieteni .... dar cineva trebuie sa si piarda. Ei si? Pai tocmai aici vine pericolul! Acel cineva, considerand (foarte probabil) ca ar fi Blaga s-ar putea supara (si mai probabil), sa-si ia jucariile (aliatii din partid) si sa incerce o dezertare, sa incerce sa se arunce spre colacul de salvare conturat acum clar de USL. De altfel Antonescu chiar a declarat de la inceput ca in lunile acestea este ceasul al XII-lea pentru cei care vor sa se lepede de portocalii. Cu siguranta pe acel congres PDL din mai miza toata lumea. Asadar ar fi de-ajuns 20 de colegi parlamentari ai lui Blaga a trece dintr-o parte in alta ca sa se dea peste cap tot Parlamentul. Apoi va incepe domino-ul: caderea Guvernului, impingerea, daca se poate, spre alegeri anticipate, suspendarea presedintelui iar un presedinte cu o cota de incredere de 15-20% nu se va mai putea salva ca in 2007, cand poporul ii invingea pe cei 322 de parlamentari. Asadar "piesa Blaga" ar fi putut genera sfarsitul omului politic Basescu. Tactica momentului actual este asta: loveste-l tare, loveste-l precis, da ragaz de vreo 2 luni pentru a-i sectiona cu precizie legaturile cu posibilii aliati din partid, ingrozeste-i pe cei carora le va mai trece macar prin cap sa-i urmeze calea razvratirii. Necunoscuta este insa cat de solida este acest jalon "Blaga", fiindca poate fi acea "popica eroina" care desi primeste in plin lovitura bilei sta teapana si, mai mult, o returneaza inapoi cu o viteza cel putin egala cu cea cu care a venit, rupand degetele celui care a aruncat sau, cine stie, poate chiar si gatul!

In fine, pe randul din spate, sunt o sumedenie de alte jaloane ce au fost deja doborate chiar si numai prin felul in care nu sunt lasate in prim plan acum, cand valoarea de noutate le-ar fi pus in cap de lista. Era in primul rand tema constituirii aliantei USL. Daca s-ar fi vorbit acum mai mult despre asta, daca liderii acestei aliante de tip "anti-Axa din al doilea razboi mondial" ar fi fost lasati sa se exprime, sa castige capital de imagine fie si numai prin simpla lor mediatizare subiectul ar fi putut avea dificultatea unui bulgare de zapada pornit la vale. Lumea e atenta la tot ceea ce e nou, lumea vrea schimbari...E clar, trebuia trecut rapid in umbra. Priviti asadar in aceste zile cata atentie i se mai da!

Langa asta stateau frumos aranjate, pe langa subiectele deja consacrate ale "modernizarii statului prin taieri la sange" cateva noi, ce ar fi acumulat si ele mare potential de explozie chiar si numai prin expunerea la reflectoarele studiourilor. Imaginati-va ca s-ar fi deschis ample discutii despre noul Cod al Muncii si ce va presupune el, despre schimbarile de la CAS, de coplata, despre decimarea spitalelor si, mai ales, despre liberalizarea preturilor la energie si , la fel de grav, despre iminenta criza a alimentelor. Fiecare dintre aceste teme, luate individual, ar fi fost la fel de periculoase precum a fost in 2009 subiectul "criza economica si impactul ei asupra Romaniei" - noroc atunci cu alegerile ca nu s-a mai disecat problema. Ei bine asa, cu cat bila va sta mai mult in impact asupra primelor popice, Blaga-Vama, cu atat aceste subiecte din spate vor fi tinute in plan secund (pana vor pica de la sine), fapt esential pentru depasirea datei de 1 martie la care sindicatele anuntau deja ca ar vrea sa se dezghete, sa infloreasca un pic pe campiile tarii. Apoi, pana se vor dumiri, pana se vor aduna protestatarii se face iunie, trece congresul si lupta va fi doar pe un front. Dar cum se va rezolva acest impact prelungit de care vorbeam? Foarte simplu: saptamana asta vama Siret, in cealalta saptamana Stamora-Moravita, cand e gata-gata sa se domoleasca si aceasta chestiune se va alege o noua tinta, (poate Constanta ?!) caci slava Domnului, avem destule vami!

Ei bine, iata mecanismul popicariei din februarie. Si totul cu doar o singura miscare-aruncare! Va las dumneavoastra placerea de a gasi proverbul care contine acesti termeni: "nebun", "piatra", "10", "cuminti", "chinuie", "scoata"...

Cat despre televiziunile anti-prezidentiale ele fac o greseala enorma strategica. Au intrat in jocul puterii, au muscat momeala. Au lasat ca agenda lor sa fie scrisa de altcineva, o eroare de neiertat pentru niste institutii ce ar trebui sa aiba propria lor strategie de comunicare. Sigur, imaginile actuale au farmecul lor sunt mai spectaculoase decat vorbele, cuvinte s-au tot spus, acum sunt fapte, sunt conspiratii. Este palpitant! Dar ce s-ar fi intamplat daca ar fi pus camerele in spatele manunchiului de piese, daca ar fi pus in lumina temele mult mai grave, de altfel independente de actiunea de tigari si fum de la hotare, atunci nu ar fi fost de mirare ca tot serialul "Vamilor" sa se opreasca doar la episodul-pilot "Siret". Asa au creat propria telenovela pe care probabil se vor incapatana s-o difuzeze pana la ultimul episod. De aceea mai spun ca o popica deja dobarata de aruncarea prezidentiala este chiar mass-media.

Sssstrike!

2 comentarii:

Anonim spunea...

TB
Ha, ha, ha! Ce-mi plac bilele mele!...

Albu spunea...

Inveti sa manevrezi bilele, doar dand cap in cap popicele. :)

Trimiteți un comentariu