vineri, 25 iunie 2010

Concesie la deces

Inaintea sarbatorilor de iarna, in fiecare an, prin septembrie-noiembrie, atunci cand se fac stocurile, toate preturile cresc. Usor, pe nesimtite, ajung sa creasca si cu 20% fata de cat ar fi costat in vara. Iar apoi, in perioada sarbatoriilor vin promotiile: 10-15%, ba chiar si mai mult, caci oricum totul se cumpara!! Si da, clientii se inghesuie sa cumpere plecand de la premisa ca "e ieftinire". Fie-va frica de cei care fac gratuit concesii!

....Curtea Constitutionala cea milostiva. Marea minune s-a intamplat azi: cand toate pareau rezolvate, cand pensiile asteptau resemnate doar lovitura calaului, a venit surpriza. Pensiile raman tot atat de "mari".

Cum s-a putut intampla asta? Cum s-a putut ca o Curte Constitutionala majoritar PDL-ista sa voteze impotriva intereselor stapanilor? Stim raspunsul de scena, nu? Constiinta, deontologie, justitie impartiala si neinfluentabila. Si toate astea dupa ce saptamana trecuta s-au caznit nespus PDL-isti sa-si impuna cei 2 judecatori ce asigura majoritatea. I-au sustinut cu vot dupa ora 2 noaptea doar de dragul justitiei si dreptatii curat constitutionale? Sa fim seriosi, suntem in Romania, va amintiti? Haideti mai bine sa privim cu scepticism lucrurile. Veti vedea ca se leaga mai bine logic.

Probabil agitatia de la Curtea Constitutionala serveste la cu totul altceva. Intereselor ulterioare, desigur. fiindca rafuiala cu legea suprema e de-abia la inceput.. Deocamdata a fost doar joc de scena. V-ati gandit ca poate, de fapt, asa trebuia sa iasa totul? Ca amanarea deciziei a avut exact darul de a mari tensiunea, de a da iluzia deliberarilor indelungate. Sunt absolut sigur ca decizia de azi se stia de fapt demult; inca din prima zi in care s-au anuntat reducerile de pensii si ... salarii. Aha! Remarcati? Salariile bugetarilor vor fi totusi scazute. Oare cat inseamna sa scazi 15% din pensii ce incep de la 300 si cat inseamna sa scazi 25% din salarii? Stiu, sunt milioane de pensionari. Dar si milioane de salariati care nu vor putea acum sa nu se sacrifice de bunavoie pentru salvarea pensionarilor. Asadar, totalul taierilor cred ca ar fi fost asemanator. S-a renuntat doar la jumatate din "solutia de redresare economica". Dar, pe de alta parte se cauta acum o noua-veche idee: marirea taxelor. Cea cu care s-a si pornit tambalaul. Credeti ca si aceea va fi luata acum doar pe jumatate? Ma indoiesc. Practic daca la inceput se mergea cu 100% solutie de dreapta (lasarea in pace a economiei si atac la veniturile populatiei) SAU 100% solutie de stanga (razbunarea pe economie si protejarea tuturora), au ajuns acum foarte aproape de un 50 + % solutie de stanga SI va urma una de 100% de dreapta. La care nu va mai cracni nimeni. De ce?
- fiindca deja pensionarii, cei cu situatia disperata "au fost salvati" (pana va veni efectul de bumerang al masurilor de acum)
- fiindca bugetarii si privatii sunt acum si mai invrajbiti unii impotriva altora
- fiindca manifestatiile sunt doar "de sindicat", cu bannere printate, cu stegulete. Nimic furios, nimic cu patos - semn ca bugetarii mai pot inca suporta
- fiindca privatii oricum de fapt n-au niciun sindicat, se risipesc mereu ca antilopele la atacul leilor

La asta s-a vrut a se ajunge inca de la inceput, nu vi se pare evident? Toata disputa din aceasta luna nu a fost decat un joc de scena menit a spori tensiunea si de a da acum impresia ca s-a facut concesia necesara. Nici nu cred ca s-ar fi putut atinge acum de pensii. Suntem o tara europeana, trebuie sa existe un minim de subzistenta. Iar la cum rezista cei in varsta, de fapt, nici nu aveau ce sa ia de la ei! Mai ramanea doar sa ceara bani, taxa "pe viata" de la pensionari, cam asta era de fapt traducerea masurii - de fapt TVA-ul inseamna si "taxa pe viata adaugata". S-a avansat totusi pe aceasta idee, pe aceasta ineptie, pana la capat, pana in ultimul moment, ca la un bluf pokerist. A fost pista falsa, miscarea de disimulare a scamatoriei.

Ce ramane insa tragic este ca aceasta noua miscare, aceasta solutie obligata nu spune decat "cum se vor lua bani", direct, prin masurile propriu-zise si indirect (prin efectul pieselor de domino ce va fi declansat). Nu se spune si "cum se vor produce bani". E tot o amputare si nimic mai mult. Cancerul se extinde.