joi, 13 mai 2010

Mineriadele foamei








Incet-incet, presiunea sociala va rabufni. Mai intai o demonstratie a sindicatelor, dupa care cativa cetateni nervosi...Ieri, pensionarii... Un protest din pacate orchestrat (vezi pancartele neinspirate, cu etichetele PSD), dar care a aratat totusi disperarea adevarata.

Dreptul la viata, dreptul la moarte, dreptul la reforma (ADEVARATA, nu incompetenta), dreptul la revolta. Poti sa-i iei unui om totul, poti sa-l umilesti, poti sa-i reduci tot ce vrei insa nu-i poti reduce cu 15-25% viata, dreptul la viata. Cu foamea si cu sanatatea nu poti fi electoral, nu le poti face promisiuni, nu le poti amana...
Nu sunt sigur ce au avut de zis cei din cladirile unde erau protestele, cei din spatele perdelelor, privind la pensionari. Probabil: "Au imbatranit minerii?". Iar raspunsul, tot ei: "Nu, minerii veneau cate 10.000. Astia-s doar o mana de oameni. De-abia li se aude glasul". Asta a durut. Ca au fost doar cativa. Sunt multi in situatia acelora. De alftel, aproape toti! Poate prima data au avut oprelisti de a iesi si a se manifesta insa, treptat constiinta multimii se va impregna si in ei. Vor mai iesi in strada, mai multi, tot mai multi. Asta e singura forma de democratie adevarata ce a fost totusi castigata: revolta!

E nevoie sa le aratam celor ce se cred sus ca atunci cand privim inspre cer o facem doar catre Dumnezeu, nu catre ei! E nevoie sa stie ca ei sunt de fapt angajatii nostri, ca noi le-am facut un favor votandu-i si ei trebuie sa ne faca nouazeci de mii, milioane de favoruri. E nevoie sa stie exact cati sunt/suntem! Chiar si o voce in plus, la o multime de 10.000 de oameni se aude. Pensionari, someri, oameni impozitati cu 100,200,300%, e nevoie sa-i luam de guler si sa ii intrebam: "Aveti un program de guvernare sau doar scoateti apa cu galetile din barca ce iremediabil se scufunda? Si daca nu aveti nimic concret, atunci de ce ati mintit, BA?!" (termenul de "Ba" este singurul care se poate aplica in cauza). Acum e clar cine plateste facturile, insa nu vad pe nimeni sa plateasca si greselile. Asta e prioritatea momentului: plata greselilor si apararea contra altora pe viitor. Iar daca tot vorbim procentual e cazul sa facem ceva concret pentru a reduce cu 100% greselile si ...gresitii!

PS: Cititi si un editorial exceptional din Gandul: http://www.gandul.info/puterea-gandului/cersetorul-de-solidaritate-6114249.