marți, 13 octombrie 2009

Ziua in care minunea se poate infaptui

Scriam acum cateva zile despre guvernul Boc. Mult, plictisitor si revoltat in acelasi timp. Scriam si parca simteam ca asist la o ingropaciune a sperantelor ca vreodata vom primi ceva bun de la politica.
N-a trecut mult si minunea se pare ca se intampla. Zilele acestea sunt parca precum o Revolutie. Asa ar trebui sa fie pentru orice sibian, locuitorii acestui oras fiind cei mai in tema vis-a-vis de subiectul zilei: posibila numire a lui Johannis ca premier. Nu este sasul-romanul un zeu dar infaptuirea acestei minuni politice nu poate decat sa ne dea mari sperante. Nu este infailibil dar acest act politic este un pas precum cel al lui Neil Armstrong in politica romaneasca. Nu credeam ca cineva va renunta vreodata de bunavoie la puterea acaparata politic pentru a o ceda cuiva care si-a dovedit priceperea. Sigur, n-am fost niciodata un sustinator orbit al lui Johannis, totdeauna am stiut ca se poate face si mai mult insa... Atunci cand am cunoscut alternativele, cand am vazut cu adevarat ce avem de ales, intre el si cine se pune balanta am devenit convins si eu ca doar el poate fi ales. Restul.... Mai bine sa nu aflati niciodata: tipul acela uman de presedinte de CAP ajuns intr-o noua era politica in functii de decizie.
Iar daca in ceea ce privea Johannis pentru Sibiu am avut unele dubii acum, in ceea ce ar putea privi Johannis pentru Romania nu pot spune decat ca sunt complet entuziasmat. Este exact omul care poate reformula total politica romaneasca: poate inlocui prostia si parsivitatea, poate arata ca se poate incepe o propozitie si fara demagogie, poate face ordine reala in lucruri - doar sa i se dea puterea. Faceam o comparatie intre 2 interviuri: unul cu Boc si altul cu Johannis. E chiar simplu: schimbati textul de pe burtiera de la Johannis si scrieti in loc de "Primarul Sibiului" "Prim Ministrul Romaniei". Bun! Acum priviti cu atentie jocul scenic al celor doi implicati. Da! Asta e schimbarea, atat de mare e pasul in fata pe care-l poate face Romania acum!
Am sperante de la Johannis, nu pentru ce va face crizei economice, pentru cum o va pune la podea. Trebuie timp pentru asa ceva si nu cred ca cineva e dispus sa lase un guvern apolitic sa tina totul pentru ei fara a hrani clientela politica. Am sperante insa ca prin putinele sale gesturi, prin mediatizarea de care va beneficia, va educa romanii. Il vor vedea pana si taranii din satele rupte de civilizatie ale Moldovei si e imposibil ca dupa ce zilnic vedeau doar politicienii actuali, vazandu-l pe Johannis sa nu spuna: "Da, uite un domn." Johannis va arata ca un politician poate fi si respectat, dar si pretuit, fara a face bai de multime, fara a spune cuvinte mari ci tocmai spunand lucrurilor pe nume, in felul rece pe care a facut-o si pana acum. Sper ca prin comportamentul sau sa reformeze total clasa politica romaneasca: nu fiindca e sas, nu fiindca e ardelean ci....fiindca asa trebuie. Sa ii oblige pe ceilalti nu sa-l izoleze prin contrast ci sa se chinuie sa fie asemeni lui. Poate ramane in constiinta populara drept un Stolojan si, ceea ce nu stiu daca banuiesc partidele, daca va face treaba ne putem astepta ca in 2014 sa candideze la presedentie. E de mirare ca se ofera o astfel de sansa, o asemenea portita Romaniei! Miracolul se va petrece doar daca maine Basescu va accepta propunerea partidelor si, dupa cum a demonstrat pana acum, presedintele actual e omul surprizelor. Ar fi o greseala tactica incredibila din partea sa sa-l accepte pe Johannis, ar fi un gest de sinucidere politica acum inainte de campania electorala. Asadar ma astept ca maine sa se puna punct viselor. Dar daca se va implini?
Nu ma gandesc ca aceasta functie e o provocare prea mare pentru un fost profesor de fizica. In functia aceasta trebuie doar sa vrei, sa gandesti, sa te mentii independent si integru, sa te dedici si oamenilor iar Johannis a dovedit astea. La fel a fost si la inceputurile sale la Sibiu. Nici eu nu l-am crezut in stare dar... ma bucur ca m-am inselat. Asadar daca isi va putea face o echipa dupa placul sau atunci va fi negresit peste tot ce a gandit Romania ca ar putea avea vreodata. Avem dreptul sa speram..

Altceva ma sperie insa. Citesc pe net tot felul de stiri despre Johannis si implicit forumurile. Astea sunt locurile unde se declanseaza greata! Nu stiu daca sunt activisti de partid ai PDL sau daca chiar sunt naivi, dar atatea vorbe defaimatoare la adresa lui Johannis si atata minciuna politica nu am vazut niciodata la un loc. Poate ca bucurestenii nu se informeaza si iau drept bune idei precum cele scrise in Justitiarul Sibian - un ziar pe care nici vecinii redactorului sef nu cred ca-l digera, o fituica la dispozitia oricui da banul. Sigur nu se informeaza cand nu au habar de ce Johannis a fost cu Basescu si acum parca ar fi impotriva lui, cand il considera omul PNL-ului. Citesc idei nationaliste dar si idei frustrate de genul "deh, e un neamt!", ca si cum asta ar tine loc dar ar si bloca alte dovezi. Da, chiar la Mircea Badea, din ce in ce mai tembel, vedeam cum isi dadea in acelasi mod si forma miticeasca din nou dovada incompetentei de analiza. Pe prea putini am auzit sa spuna ca inainte de a fi neamt, Johannis este un om care a demonstrat! Care a castigat alegeri cu scoruri electorale incredibile, deci un om care chiar are increderea deplina a celor ce depind de el. Oare nu cu astea trebuiau sa inceapa vorbele despre actualul primar al Sibiului?
Nu, fiindca dupa cum foarte bine zicea Florin Chilian "Problema romanilor este ca au amestecat curvele cu sfintii".

Las la final un clip excelent facut de Realitatea TV despre Johannis acum cateva luni:



REALITATEA.NET - Proiect de preşedinte - episodul 8: Klaus Johannis, neamţul