miercuri, 29 aprilie 2009

Povara civilizatiei

Azi dimineata am avut prilejul de a vedea din nou Politia Romana in actiune. Isi intinsesera jucariile, faceau poze, masurau si toate astea chiar sub geamul nostru, la serviciu. Ce se intamplase? Gradinita de langa cladirea unde e biroul nostru a fost vandalizata. 2-3 geamuri termopan distruse si mai toate bancile de lemn afectate, de la cateva scanduri la absolut toate rupte. Nimic furat deci e clar ca avem de-a face cu un act plin de conotatii! Sa fi fost o razbunare mafiota? Un absolvent suparat sau poate faptul ca directoarea gradinitei nu a platit taxa de protectie cui trebuia? Sa fi fost vreun accident? Cineva sa se fi impiedicat de toate bancile, pe rand si apoi cand sa se sprijine in cladire s-a proptit drept in geamuri, spargandu-le.

Politia lua amprente de zor de pe banci. Nu stiam ca ghetele lasa amprente unice, fiindca daca nu era vreun karateka sa le fi distrus cu picioarele goale atunci individul demolator sigur s-a folosit de faptul ca natura l-a facut un bou incaltat. Asadar, ce amprente sunt acolo? Parca vad maine pe cine cheama Politia la interogatoriu: pe bancile alea stau bunicii pana sa se joace copiii, asadar maine sa se prezinte la sectie cele 3 batranici ce fac parte din banda lu' Pensionaru' - care e de fapt seful de bloc, ala mai tzafnos e capul retelei! Bine gandiiit!
Tot Politia masura distanta la care au fost imprastiate bucatile de lemn, o chestie absolut relevanta, mai ales ca unele erau destul de subtiri si ca batuse un pic vantul peste noapte. Ca asa e invatat organul: treaba ca la carte. Tot carti sunt si romanele politiste. Doar acolo insa politistii au idei geniale. In rest ei fac treburi din acestea de rutina si se roaga sa-l bata Dumnezeu pe infractor.

Sa va descriu putin locatia. Gradinita asta e intr-o zona de case, birouri si 2 baruri, pe o strada destul de circulata ziua dar cam ocolita noaptea. Daca nu e luna plina, zona nu da pe dinafara de lumina iar de jur-imprejurul curtii e un gard de netrecut de plasa de sarma. Avea mai multe obiecte pentru joaca copiilor, un balansoar, ceva leagane si mentionatele banci, colorate in rosu, galben si albastru (parca una era si verde, dar nu prea cred). O posibila pista: infractori unguri? Iar geamurile sparte sunt un avertisment pentru viitor, daca vor mai vopsi ceva tricolor.
Totdeauna in zona asta barurile sunt renumite a fi deschise pana la ultimul client. Ultimul si cel mai din urma om. Oare cat de greu e sa faca un politist conexiunea logica? Cel mai probabil infractorii (caci probabil erau mai multi, de unul singur n-avea niciun haz distractia) chefuisera la unul dintre cele 2 baruri pana foarte tarziu. Au baut bine in tot acest timp si s-au manifestat si destul de violent. Sunt unii de conditie medie, fiindca de regula acei clienti de lux, dupa ce beau zdravan, se urca la volan si pleaca. Asadar, oare cat de greu era Politiei sa faca doar lucrurile astea, sa ia declaratii si sa identifice PERSOANE si sa lase naibii prostiile de analiza a locului crimei?! Doar nu aterizase un OZN acolo sau altceva!

Problema se pune altfel: ce este cu derbedeii acestia? Poate faptul ca ar fi fost beti (daca au fost - foarte probabil) scuza ceea ce au facut. Chiar? S-au nascut cumva beti? Sa intri intr-o curte a unei gradinite de stat si-asa destul de saracacioasa si sa distrugi? Ce multumire poti avea? Ce satisfactie teribila poate avea un dement ce rupe salbatic bancile de care se bucura bunici si copii? Exerseaza ceea ce a vazut in filmele de 5 stele cu chinezi batausi? Si de ce toate bancile afectate? Probabil ca incepuse cu o banca, nu i-a placut cum a iesit treaba si s-a perfectionat mereu la urmatoarele (ultima distrugand-o total, de nu mai era decat cadrul de fier din ea). Pacat ca in filme nu-i invata sa dea si in fier, macar asa ar fi urlat putin de durere golanul. Ce fel de educatie au astfel de elemente? Sigur au macar o scoala absolvita, ca toata lumea are. Asadar, cu ce folos? Cum se pot oare integra ei intr-o colectivitate? Ce constiinta sociala au ei, cat de responsabili se simt pentru lumea din jur? De fapt se simte cineva responsabil pentru asa ceva?
Acum vreo cativa ani pe bulevardul principal din Sibiu se plantasera copaci. Firavi si cu ganduri de marire. N-a trecut o saptamana si mai mult de jumatate zaceau rupti de la mijloc. A mai trecut ceva timp si i-au replantat. De data asta cu grilaj de fier in jurul trunchiului, ca sa nu mai dea animalele de ciurda in ei. Oare cat de prost trebuie sa fii tu ca om, sa distrugi un pom proaspat plantat? Nu te poti gandi ca strada aceea mereu insorita si cam plina de asfalt/ciment/beton vara e dogoritoare si mereu lipsita de verdele vital? Nu iti poti imagina cum ar arata acea strada cu pomii mari, crescuti? (desigur erau arbusti decorativi, din aceia care ajung la maximum 3-4 m).

Exemple sunt cu duiumul: cineva imi povestea despre o tertza persoana cum ii aducea flori, buchete de trandafiri rupti de pe strada. Ca orice taran, se bucura de roadele naturii! Sau imi aduc aminte cum cei de la Gospodarirea orasului aranjasera intr-o saptamana de munca zona verde de pe mijlocul drumului, despartitoare a unei strazi. A trecut o vreme si un ditamai 4 X 4 a gasit de cuviinta (el, nu soferul!) sa parcheze cu o roata pe acel spatiu, distrugand fragilul gard viu plantat. Sa ma mai refer si la zecile de cazuri in care daca un drum poate fi taiat, scurtat 10 m prin trecerea peste o zona verde, ciurda de oameni va face carare de pamant, batatorita, pe-acolo? Ca suntem pragmatici, ca ne grabim sau ca NU NE PASA?!

Ce merita acest gen de comportamente? Amenzi? Dosare penale pentru distrugere? Sau mai bine toate cele de dinainte PLUS anularea buletinului!
Da, cu siguranta asta ar trebui: cetatea sa-si exileze vandalul!